info@ellidokuz.com
Dolar Alış
:
34.4642
Dolar Satış
:
34.5263
Euro Alış
:
35.9849
Euro Satış
:
36.0497
Aranıyor, lütfen bekleyiniz...

Türkiye Gurbet Oldu

Avrupa’da ekonomik kriz nedeniyle işsiz sayısı 19 milyonun üstüne çıkarken, çalışmak için Türkiye’ye gelen Avrupalı profesyonellerin sayısı gittikçe artıyor. Öte yandan Türkler için ise Avrupa hayal olmaktan çıkıyor

 

Türkiye’den başta Almanya olmak üzere Avrupa’ya yönelen göç hareketleri tersine dönüyor. Türkiye’de Avrupa’ya göç etmeyi hayal edenlerin sayısı azalırken, Avrupalı profesyoneller için Türkiye rotası öne çıkıyor. Son zamanlarda Avrupa’dan Türkiye’ye ve de özellikle İstanbul’a çalışmaya gelen Avrupalıların sayısı her geçen gün artıyor.
Birkaç yıldır Avrupa’da meydana gelen ekonomik kriz, Avrupalı profesyonelleri yeni çalışma alanları arayışına itince, İstanbul ve Türkiye daha da öne çıktı. Fransız ‘Equance’ şirketinin araştırmasına göre, Türkiye’de yaşamayı tercih eden Avrupalıların sayısında yüzde 11’lik bir artış söz konusu. Araştırmanın detayları, Avrupalıların bu tercihinde ekonomik nedenlerin ağır bastığını ortaya koyuyor.
İstanbul’un Galata ve Cihangir gibi semtlerinde artık Avrupalı göçmenlerin varlığı kanıksanmış durumda. İstanbul’un kozmopolitliğine katkı sunan yaşam biçimleri ile Avrupalılar, İstanbul’da iyice görünür hale geldi. Deutsche Welle’nin internet sitesinde yer alan habere göre, Avrupalılar için İstanbul her zaman çekiciliğini koruyor.
 
Göç profili değişiyor
Türkiye’nin genç bir nüfusa sahip dinamik bir toplum olması da yabancıları Türkiye’ye çeken unsurlar arasında yer alıyor. Türkiye’ye öğrenci değişim programları ile gelen genç Avrupalılar arasında Türkiye’de yaşamayı tercih edenler bulunuyor.
İstanbul, Avrupa’dan gelen göçmenler için dinamik bir kent görüntüsü ile dikkat çekici olabiliyor. Türkiye’nin Avrupalı göçmenler için çekim noktalarından biri haline gelmesinde Avrupalı şirketlerin Türkiye’de yaptıkları yatırımların da büyük önemi bulunuyor. Bu şirketlerin Türkiye’de yaptıkları yatırımlarının büyümesi ile Avrupa’daki profesyoneller, bu şirketlerin Türkiye’deki ofislerinde daha çok görev alıyor.
 
Avrupa’ya göç hayali azalıyor
Borç krizinin ardından Türklerin büyük bölümü Avrupa hayalinden vazgeçmiş görünüyor. Avrupa’yla ilgili tersine göç eğilimlerini sergileyen bir başka unsur ise Türklerin Avrupa’ya göç hayalinden yavaş yavaş vazgeçmesi. Koç Üniversitesi Göç Araştırmaları ve Uygulamaları Merkezi’nin (MireKoç) Avrupa’daki 10 üniversite ile birlikte gerçekleştirdiği araştırmaya göre, Türkiye’den Avrupa’ya göç etmek isteyenlerin oranının, Türkiye’nin AB’ye üye olması durumunda yüzde 40’lardan, yüzde 10-15’lere düşmesi öngörülüyor.
MireKoç Direktörü Prof. Dr. Ahmet İçduygu, araştırmayı ve Türklerin Avrupa göç eğilimlerini şöyle yorumluyor:
“Türklerin Avrupa’ya göç etmeyi hayal etmekten vazgeçme eğiliminde Avrupa imajının önemli bir rolü var. Ekonomik olarak Avrupa ve Türkiye’de yaşananlar bu eğilimin temel nedenleri. Eğitimli Türklerin de Avrupa’ya göç planları azalıyor. Araştırmayı yaptığımız Türkiye, Ukrayna, Fas ve Senegal arasında  Türkiye, Avrupa’ya göç eğilimi en düşük ülke oldu. Türkiye’de yurtdışına göç etme hayali olanların oranı yüzde 50, bunların yüzde 30’u Avrupa’ya gitmek istiyor. Ancak somut planı olanların sayısı yüzde 15-20’lere kadar geriliyor.”