info@ellidokuz.com
Dolar Alış
:
34.4495
Dolar Satış
:
34.5115
Euro Alış
:
36.2759
Euro Satış
:
36.3412
Aranıyor, lütfen bekleyiniz...

Türk Lirası’na Dönüş Ofis Kiralarını Vuracak

Rapora göre, yüksek enflasyona endekslenecek sözleşmeler, gelecek çeyrekte kiracılar üzerinde baskı yaratacak.

İstanbul'da metrekare bazında ofis kiraları üçüncü çeyrekte ortalama yüzde 20 düşüşle 32 dolara gerilerken; kiralarda TL'ye dönüşle birlikte yüksek enflasyona endekslenecek olan sözleşmelerin bir sonraki çeyrekten itibaren kiracılar üzerinde baskı yaratması bekleniyor. Ticari gayrimenkul danışmanlık şirketi Cushman & Wakefield tarafından hazırlanan “Türkiye Pazar Analizleri 2018 Üçüncü Çeyrek Ofis, Perakende ve Sanayi ve Lojistik” raporunda, yürürlüğe giren yeni düzenlemeyle birlikte kira sözleşmelerinin 2 Ocak 2018'deki kur üzerinden TL'ye dönüştürüleceği, bu tarihten önce yapılan sözleşmeler için ise enflasyon ayarlaması yapılacağı hatırlatılarak şöyle denildi:

Çok daha yüksek kur oranı nedeniyle mülk sahipleri ve yüksek enflasyon endekslemesinden dolayı kiracılar üstünde baskı oluşturacak bu durumun pazardaki etkileri bir sonraki çeyreklerde hissedilmeye başlanacak.” Rapora göre, üçüncü çeyrekte İstanbul'da 85.881 metrekare yeni ofis alanı pazara girerken, toplam arz 6.08 milyon metrekareye yükseldi. Üçüncü çeyrekte İstanbul'da metrekare bazında ofis kiraları 2017'nin aynı dönemine oranla yüzde 20 azalarak 32 dolara gerilerken, Gayrettepe'de yüzde 20 düşüşle 20 dolar, Maslak'ta yüzde 25 düşüşle 21 dolar, İstanbul Anadolu Yakası'nda ise yüzde 4 düşüşle 24 dolar oldu. Metrekare kiraları İzmir'de yüzde 7.1 azalışla 13 dolar, Ankara'da yüzde 6.7 düşerek 14 dolar olarak gerçekleşti.

Perakende kiralarındaki düşüşün ise ofis pazarına kıyasla daha yüksek olduğu belirtilen rapora göre, üçüncü çeyrekte birincil perakende kiralarındaki metrekare fiyatları, İstanbul'da yüzde 30 azalarak 150 dolara, İzmir'de yüzde 23.5 düşüşle 75 dolara, Ankara'da ise yüzde 24 düşüşle 95 dolara geriledi. Birincil perakende pazarında 3. çeyrekte ilave arz girişinin olmadığı vurgulanan rapora göre, yeni alışveriş merkezi (AVM) inşa faaliyetleri de büyük ölçüde durma noktasına geldi. Rapora göre ekonomideki durgunluk sanayi ve lojistik sektöründe de kendini gösterdi ancak kiralardaki düşüş Türkiye genelinde ortalama yüzde 10'la sınırlı kaldı.