Birçok kesime göre çok yüksek maaşlar aldıkları için eleştiri oklarına mağruz kalan bankacıların yine 'ücret' konusuyla gündemde.
Bankacılar gerek maaşları gerekse aldıkları ikramiyelerle sürekle konuşulan mesleklerin başında geliyor. Ancak bu konuyla ilgili İngiltere'den yaşanan son olay herkesi hayrete düşürdü.
Olayın ardından birçok kişi, 'Acaba bankacılara yüksek ödeme dönemi sona mı eriyor?' diye düşünmeye başladı...
Bankacılara yüksek ödeme dönemi sona mı eriyor?
Bankacılık sektörü geçen hafta özellikle siyasilerin üst düzey yöneticilere verilen yüksek ikramiyelere karşı sert tavırlarından sonra İngiliz Royal Bank of Scotland bankasının CEO’sunun 1.57 milyon dolarlık ikramiyesini geri çevirmesi haberiyle çalkalandı.
İngiliz Financial Times gazetesinde yayımlanan bir haberde, bankacılık sektöründe yüksek ikramiyelerin olmadığı bir dünyanın olabileceği ifade edildi.
TREND DEĞİŞİYOR
Bu yıl bankacılık sektöründe ikramiye döneminde sona gelinirken, bazı değişiklikler göze çarpıyor. En başında küresel anlamda sektör istihdam açısından daralıyor. 2011’de toplam 60 bin kişi işten çıkarıldı.
Çalışanlara uzun vadeli hisse opsiyonları veriliyor ve ödemelerin azaldığı görülüyor.
Örneğin ABD’li bankalardan Morgan Stanley, şu anda çalışanlarının alacağı ikramiyeleri 125 bin dolarla sınırlama planı olduğunu, Goldman Sach ise 2011 ikramiyelerini yüzde 21 azaltacağını açıkladı. JPMorgan Chase ise yatırım bankacıların ortak ödeme havuzunu yıllık bazda yüzde36 küçülteceklerini belirtti.
Geçen hafta Davos’ta düzenlenen bankacılık konuşmalarında, orta ve üst düzey yöneticilerin ikramiyelerin 2010’a göre yüzde 30 azaldığı, ödemelerin zirve yaptığı 2007’ye göre yüzde 70 daha düşük olduğu ifade edildi.
Wall Street’in önde gelen yöneticilerinden biri, ödemelerde “büyük bir değişimin yaşandığını görüyoruz” dedi.
FT ise ödemelerin azalması siyasi kızgınlığı azaltmak için olduğuna dikkat çekti.
BANKACILAR KENDİNİ NASIL SAVUNDU?
Gazete ABD’li iki ekonomist Thomas Philippon ve Ariell Reshef’in çalışmasına dikkat çekti.
İki ekonomist, bankacılık sektörünün son 150 yılını araştırıp, sektörün 20’in yüzyılın başında çalışanlarına özel sektörle paralel ödemeler yaptıklarını ancak Wall Street’in çöktüğü ve Büyük Buhran’ın yaşandığı 1929’dan sonra ödemelerin yaklaşık 2 katına çıktığını, daha sonra da artış eğilimini sürdürdüğünü ifade etti.
Bankacılar ise ödemelerin yükselmesini, teknolojinin değiştirdiği bir dünyada daha yetenekli ve zeki bankacılara ihtiyaç duyulması gerektiğini söyleyerek savunuyor.
Ancak Philippon gibi ekonomistler bu savunmaya karşı çıkıyor ve ödemelerdeki yükselişin en az yarısının rant arayışı olduğuna dikkat çekiyor.
Gazete son dönemdeki en önemli tartışmanın ise tarihin tekerrür edip etmeyeceği olduğuna dikkat çekti. Şu anda normal bankacılara yüksek ödemeler yapma fikrinin oldukça tepki toplayacağına dikkat çekti.