info@ellidokuz.com
Dolar Alış
:
35.0619
Dolar Satış
:
35.1251
Euro Alış
:
36.4162
Euro Satış
:
36.4818
Aranıyor, lütfen bekleyiniz...

SGK, İkinci MR’ın Yarısını Ödeyecek

Sosyal Güvenlik Kurumu, artan sağlık harcamalarını önlemek için tedbirleri artırıyor. İlk sınırlama, dünya ortalamasını geçen MR ve tomografi gibi görüntüleme hizmetleriyle ilgili.

 

Yeni süreçte SGK, aynı gün çekilen ikinci MR (manyetik rezonans) ve tomografinin hepsini değil yüzde 50’sini ödeyecek. Zaman’dan Çağlar Avcı’nın haberine göre, sayının artması halinde işlemlerin her birinin yarısı ödenecek. Bu durum en çok özel sağlık kuruluşlarını etkileyecek. Ancak acil hastalar da düzenlemeden nasibini alacak. İkinci ve daha fazla çekimlerde tam ücret alınmayacağı için görüntülemelerde aksaklıklar yaşanması muhtemel. SGK MR ve tomografiye 54 ila, 65 lira arası para ödüyor.
 
SGK’nın daha önce yaptığı düzenlemede şu hüküm yer alıyordu: “Acil dışında aynı sağlık kuruluşuna ayaktan gidişlerde aynı bölgeden her bir tetkik için ayda en fazla bir kez faturalandırma yapılır.” Yeni süreçte bu hüküm yerini koruyor. Buna ek olarak ise ‘acil’ ifadesi yer almadan yeni bir ekleme daha yapılıyor: “Aynı gün, bu başlık altında yer alan işlemlerden birden fazla yapılması halinde işlem puanı yüksek olanın tamamı, diğerlerinin her birinin yüzde 50’si faturalandırılabilir.” Düzenlemeyle gereksiz çekimlerin azalacağı ifade ediliyor. Özel Hastaneler ve Sağlık Kuruluşları Derneği (OHSAD) Genel Sekreteri Cevat Şengül, uygulamadan en büyük zararı özel sağlık kuruluşlarının göreceğini belirtiyor. Kamu yıllık bütçe aldığı için MR ve tomografide sıkıntı yaşamayacağını kaydeden Şengül, yıllardır görüntüleme hizmetlerinde fiyatların düşürüldüğünü, son düzenlemelerle durumun iyice içinden çıkılmaz hale geldiğine işaret ediyor.
 
TÜRKİYE MR ÇEKTİRME SAYISINDA DÜNYAYI GEÇTİ
Türkiye’de çekilen MR ve tomografinin fazlalığı rakamlara da yansıdı. Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü’nün (OECD) 2011 raporuna göre her 1 milyon kişiye 12.2 MR cihazı düşerken Türkiye’de bu rakam 8,9’da kaldı. Fakat çekilen MR’da tam tersi gerçekleşti. OECD ülkelerinde binde 46 olan MR’a girme sayısı, Türkiye’de yaklaşık yüzde 50 artarak binde 67 oldu.