info@ellidokuz.com
Dolar Alış
:
35.0619
Dolar Satış
:
35.1251
Euro Alış
:
36.4162
Euro Satış
:
36.4818
Aranıyor, lütfen bekleyiniz...

Mermerin Modası Geçmiyor

İnşaat sektöründen güzel sanatlara, dekorasyondan günlük hayatta kullandığımız süs eşyalarına kadar hayatımızın her köşesinde var

İnşaat sektöründen güzel sanatlara, dekorasyondan günlük hayatta kullandığımız süs eşyalarına kadar hayatımızın her köşesinde var... Hiç bir zaman modası geçmiyor. Evimizdeki mutfak tezgahından tutun da anıt süslemelerine kadar çok geniş bir kullanım alanı ve sayılamayacak kadar çok çeşidi var. Hem gösterişli hem estetik hem de çok dayanıklı... 

Sıradan bir taştan bahsetmiyoruz... Mermer, hayatımıza girdiği her alana ayrı bir hava katıyor... Mermeri hayatımızın vazgeçilmezi kılan sebepler sadece bunlarla sınırlı değil... Tarihin mermerle buluşması Mermer ve mermer olarak kullanılan kayaçların insan hayatına girmesi binlerce yıl öncesine dayanıyor. Tarihin yazılı olmayan sayfalarında bile önemli bir yeri olan mermer, insan yaşamında ilk kez ilkel zamanlarda doğal yapısı değiştirilmeden eşya ya da silah olarak kullanılmış. 

Mermerin hikayesi, İlk barınakların yapımı ile insanoğlunun doğal çevresini kendi gereksinimlerine göre şekillendirdiği ‘Neolitik Çağ’ ile başlıyor. 

Mermere sanatsal dokunuş 
Mermer; sağlamlığı, zarafeti ve potansiyel zenginliği ile asırlardan beri insanoğlunun vazgeçilmez sanat dallarından biri olan heykel sanatının da temel yapı elemanı olma özelliği taşıyor. Hititler, Eski Mısırlılar, Frigyalılar, Mezopotamya Medeniyeti, Persler, Lidyalılar, Eski Yunanlılar, Romalılar, Selçuklular, Osmanlılar ve daha birçok medeniyet günümüze kadar gelen, tarihe ışık tutan heykellerinde ve yapılarında mermeri kullanmışlar. 12345 Anadolu’nun mermerle tanışması Medeniyetlerin beşiği kabul edilen Anadolu’da, mermerciliğin ilk örnekleri ortaya çıkmış, özellikle Helenistik Dönem’de ve Roma İmparatorluğu Dönemi’nde mermercilik altın çağını yaşamış. MÖ 1600’lü yıllarda, Hititlerle Yasemek’de (Gaziantep) başlayan sanatsal anlamda ilk mermercilik, Arkaik Dönem’de (MÖ 1050-470) Efes’te, Helenistik Dönem’de (MÖ 300-30) Bergama’da ve Roma Dönemi’nde (MÖ 30- MS 395) Aphrodisias’da kurulan mermercilik okulları ile Anadolu’da büyük gelişim göstermiş. 

Tarihin derinliklerinden, günümüze Doğal taşların, seçiminde; moda, mimari ve dizayn önemli rol oynamakta... Çok eski çağlardan beri medeniyetlerin kurulmasında ve kültürlerin gelişmesinde önemli bir rol oynayan mermer, fonksiyonel özelliklerinin yanı sıra insanların estetik ve sanat zevklerini tatmin ederek, doğal taşlar içerisindeki ayrıcalıklı üstünlüğünü günümüzde de sürdürüyor. Mermer; Mısır tapınaklarından Yunan akropollerine, Roma devrine ait amfi-tiyatrolardan orta çağın şatolarına, Gotik tarzı katedrallerden Rönesans’a ait eserlere, Selçuklu ve Osmanlı devrinin saray, hamam, cami ve çeşmelerinden; modern çağın tren istasyonları, havaalanları, yönetim binaları, alışveriş merkezleri ve konutlara kadar yaygınlaşmış. 

Hayatın her alanında Güzel sanatlar, dekorasyon ve inşaat sektörü mermerin ana kullanım alanlarıdır. Özellikle inşaat sektörü, mermerin en geniş kullanım alanı... Mimari eserlerin iç ve dış kaplamaları, dekorasyon işleri, özellikle mutfak, balkon ve merdiven işçiliklerinde; anıtlar, heykeller ile süs ve hediyelik eşya imalatı alanlarında mermer tüketimi her geçen gün artıyor. Yükselen trend mermer Mermer, son yıllarda giderek artan işçilik kalitesi ve çeşitliliğiyle ev dekorasyonlarının da vazgeçilmezi haline gelmiş durumda. Binaların iç kısımlarındaki yer döşemesi ve duvar kaplamaları, merdiven basamakları, şömine, sütunlar, mutfak ve banyolar en sık kullanıldığı yerlerin başında geliyor. 

El sanatları ve hediyelik eşya alanlarında ise biblo, vazo, avize, şekerlik vb. gibi hediyelik eşya yapımında, parlak ve canlı renkli mermerler kullanılıyor. Doğanın en güzel armağanı Mermer taşı maddesinin kimyasal bileşimi kalsiyum karbonattır. Bu nedenle kimya, yem ve gübre alanlarında, karayolu beton asfalt ve inşaatların son katlarında dolgu malzemesi olarak da kullanılabilmektedir. 

Mermer taşının artık kırıntıları ise mozaik, suni mermer ve paledyen olarak kullanılabiliyor. Fark yaratan tasarımların vazgeçilmezi Mermer tek başına kullanıldığı gibi, bakır, alüminyum, metal, ahşap, çini, mozaik ve çelikle beraber kullanımı sonucunda da kullanıldığı yere göre doğal bir görünüş sağlıyor. Sağlam ve zengin görüntüsüyle bulunduğu çevreye, mekana farklılık getiren mermerin en önemli özelliklerinden biri de yıllara meydan okuması... 

Traverten, dış yapılarda kaplamalarda ve döşemelerde; hakiki mermerler ise iç mekanlarda kullanılırken, kaliteli cila alma özelliği, sağlamlığı ve renk çekiciliği nedeni ile granit, aynı zamanda figür işletmeciliğinde de sıkça kullanılmakta.