info@ellidokuz.com
Dolar Alış
:
34.2820
Dolar Satış
:
34.3438
Euro Alış
:
37.3363
Euro Satış
:
37.4035
Aranıyor, lütfen bekleyiniz...

Mantolama İle Yalıtım Tarihe Karışacak

Bir ömür eskimeyen, çevreci, ekonomik ve üstelik mantolama işleminden iki kat daha etkili... İzoduo nun ürettiği bu duvar blokları, inşaat sektörüne yeni bir soluk getirecek.

Yalıtım; ortamdaki enerjinin dışa gitmesini engeller hem de dışarıdan doğrudan gelebilecek soğuk hava, gürültü ve nemi minimuma indirir. Bu ne ifade eder?

Öncelikle doğalgaz ve elektrik faturanızın yarı yarıya inmesidir; çünkü dışarıdan soğuk hava akımı gelmediği için ortam kolay kolay soğumaz, kısaca daha ucuza ısınırsınız. Tabii aynı durum yaz mevsiminde de geçerli; odanızın ısısı makul seviyede kalacağı için ekstra bir soğutmaya çok fazla ihtiyaç duymazsınız.

Daha huzurlu ve sakin yaşam sürmenize yardımcı olur; çünkü yan dairenizde ya da oturduğunuz konutun dışında oluşabilecek yüksek sesi duymanızı engeller.

Öte yandan bir yararı daha var ki; bu sanırım hepimizi yakından ilgilendiriyor. Özellikle deprem haberlerini ardı ardında aldığımız son dönemde sıkça duyduğumuz, binanın güçlendirilmesi kadar önem taşıyan korozyona karşı bir yalıtım çeşidi. Evet su yalıtımı... Çünkü binanınız dışı her ne kadar sağlam görülürse görülsün; maalesef ki inşaat aşamasında kullanılan demirler, metaller, taşlar ve tuğlalar yağmur suyu ve nemin etkisiyle zamanla erir, aşınır ve bir noktadan sonra o binayı taşıyamaz hale gelir.

İşte bu üç yalıtım çeşidi, ev sahiplerini yakından ilgilendiriyor. Ancak her biri için ayrı bir işlem uygulanıyor, farklı malzemeler kullanıldığından ayrı bir bütçe hazırlanıyor ve her 5-10 yıllık bir süre zarfında yeniden tekrarlanması gerekiyor.

Kulağa oldukça külfetli geliyor değil mi? Peki tüm bu işlemleri, bina inşa edilirken tek bir blok yardımıyla yapabilirsiniz desek? Ve bir daha değiştirmek zorunda kalmayacağınızı, ömür boyu rahatlıkla kullanabileceğinizi söylesek? "Hadi canım" dediğinizi duyar gibiyiz... O zaman gelin, şimdi haberimizi sonuna kadar okuyun...

İNŞAAT SEKTÖRÜNDE ARTIK BU YAPI TAŞI KONUŞULACAK
İzoduo, inşaat sektöründe yeni bir soluk yarattı. Yerli malzeme ile üretilen, çevreci özelliği ile dikkat çeken, oldukça hafif hem de binanın yalıtımı sağlayan "duvar bloğu" oluşturdu.

Peki bu duvar bloğu nasıl kullanılıyor? Hangi malzemelerden yapılıyor? İzoduo Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Lüleci, merak edilenleri ntvmsnbc'ye anlattı:

"Yapı taşı üretiyoruz. Normalde yalıtım için mantolama yapılır. Masrafı yüksektir ve belli bir zaman diliminde yenilenmesi veya en azından tamiri bakımı gerekir. Yenilendiği zaman, atılır ve çevre kirliliğine sebep olur. O nedenle ikinci maliyette doğacaktır.

Biz, tüm bu işlemleri devre dışı bırakacak ve bina ile ömür boyu yaşayacak bir ürün geliştirelim istedik. Dışı çimento esaslı hafif beton plakalardan, içi yoğunluklu EPS (strafor) köpükten oluşan hafif duvar yapı elemanlar ürettik.

Ürün kalınlığı 19,5 santimetre ve içerisinde kullanılan 10 santimetrelik EPS ile yüksek yalıtım sağlıyor.

Önce sadece yalıtım üzerine yoğunlaştık, ancak bu malzemelerin depremde de çok etkili olduğunu gördük. Çünkü hafif ve sağlam.

SESİ ENGELLİYOR
Tabii bir artımız daha var ki; o da sesi engellemesi... Binanın ses izalosyonunu da çok iyi yapıyor. Ayrıca ısı yalıtımı konusunda; normal mantolama işlemine göre iki kat daha etkili...

İzoduo blokları 60 dB şiddetindeki gürültüyü soğurabiliyor. Yapılan testlerde de yüksek basınçta uniform yapının bozulmadığı kanıtlandı.

NEM TUTMUYOR
Malzememizin en önemli özelliği nem tutmaması. Bu nedenle korozyona da uğramıyor. Bir binada betondan daha çok demiri korozyona uğratmamak önemlidir. Çünkü su içinde kalan beton, demir kadar kolay aşınıp, yapıya zarar vermez. Şayet demir, herhangi bir nem ya da su ile karşılaşırsa çok çabuk küflenir ve erir.

Bu bloklar ile örülen duvarlarda, nem oluşmadığından çatlak, dökülme ve sıva izine de rastlanmıyor.

SAĞLIKLI
Tabii bu konunun bir de hijyen yönü var ki; ortamda mikroorganizma üremesine engel olması.

Diyelim ki; bu malzeme ile bir bina yaptınız ve 20 sene sonra yıkmak istediniz; geri dönüşüm özelliği olduğundan blokları geri alabilir ve tekrar üretime koyabiliriz.

YEŞİL DOSTU
Üretim aşamasında da tamamen çevreci olma özelliği ile dikkat çekiyor. Yapısında radyoaktif ve toksik maddeler içermiyor, üretim prosesinin de çevreci olması nedeniyle tam bir doğa dostu. Sera gazı etkisi olmadan ve karbondioksit gazı salınmadan üretiliyor. Biliyorsunuz; karbondioksit, küresel ısınma üzerinde en etkili olan gaz. Şantiyede de fire oluşmaması sebebiyle çevreye atık moloz bırakmıyor. Yüzde yüz geri dönüşümlü bir malzeme.

YERLİ MALI  VE DOĞAL MALZEMELERLE ÜRETİLİYOR
Ayrıca malzemelerin yerli malı olması ve tamamen Türkiye'de üretiliyor olması bizim bir diğer artımız...

Bugüne kadar duvar için kullanılan malzemelerin yapısında ya toprak tan alınan kil yada kimyasal katkıların olduğunu biliyoruz. Doğal hammaddeler kullanılarak oluşturulan ürün yeşil bina konseptinin vazgeçilmezidir.

YANGINA KARŞI KORUNAKLI
Bloklar, dış yüzeyindeki pomza taşının volkanik yapısı sayesinde ısıya da dayanıklı. Yüksek sıcaklıklarda alev almıyor, şekil ve boyut kaybına uğramıyor, duman çıkarmıyor. Kısaca binada yangın emniyetini sağlıyor.

İZOLASYON İŞİ HİÇ BU KADAR BASİT OLMAMIŞTI
Bugüne kadar böyle bir malzeme olmadığı için insanlar izolasyonu hep binanın dışına ya da iki tuğla arasına yaptılar.

Uygulaması çok basit. Bloklar, düzgün yüzeyli ve düzgün kenarlı. Bu nedenle gönyeli duvar da oldukça kolay. Duvarların iç yüzeyine ince alçı kaplaması, dış yüzeyine ise ince bir sıva uygulaması yeterli. Örme işleminiz bitince izolasyon işiniz de bitmiş oluyor.

Biz izolasyon işini unutturuyoruz.

Herkes izolasyonlu ev almak istiyor. Ancak müteahhit bu güne kadar bu işlemden kaçtı, çünkü pahalı bir uygulamaydı. Şimdi ise devlet bunu mecburi hale getirdi.

Biz, bu işlemi blokları örerken müteahhide hediye ediyoruz. Aynı zamanda konut sahibi de 5 ya da 10 yıl sonra tekrar evini mantolama derdine düşmüyor. Ömür boyu, gönül rahatlığı ile kullanabiliyor.

YERLİ MALI  VE DOĞAL MALZEMELERLE ÜRETİLİYOR
Ayrıca malzemelerin yerli malı olması ve tamamen Türkiye'de üretiliyor olması bizim bir diğer artımız...

Bugüne kadar duvar için kullanılan malzemelerin yapısında ya topraktan alınan kil ya da kimyasal katkıların olduğunu biliyoruz. Doğal hammaddeler kullanılarak oluşturulan ürün yeşil bina konseptinin vazgeçilmezidir.

YANGINA KARŞI KORUNAKLI
Bloklar, dış yüzeyindeki pomza taşının volkanik yapısı sayesinde ısıya da dayanıklı. Yüksek sıcaklıklarda alev almıyor, şekil ve boyut kaybına uğramıyor, duman çıkarmıyor. Kısaca binada yangın emniyetini sağlıyor.

NORMAL DUVAR AĞIRLIĞININ YARISI KADAR
Deprem yönünden de kullanışlı olduğunu söyledim. Hafif bir malzeme olmasından dolayı, olası bir yıkılma anında kişiyi yaralamıyor ya da etkisi çok az oluyor. Binayı yük altında bırakmıyor. Eğer bir metrekare duvar 250 kilogramsa, bu bloklar 112 kilogram ağırlık veriyor. Yarı yarıya hafif...

MANTOLANMIŞ BİR DUVARIN MALİYETİNDEN ÇOK DAHA UCUZ
Bir binanın mantolama ve duvar bedelini hesapladığınız zaman, bu ürün çok daha ekonomik kalıyor. Isınma giderleri de yarı yarıya hafifliyor. Şöyle söylemek gerekirse; bir duvarın maliyetinden çok daha ucuz..."

İŞTE TEKNİK ANALİZLER
"Yalıtımlı bina bloğu" fikrinde, Tamamen Türk emeği var yani. Aldığımız tüm teknik analizler ise şunlar:

- TS EN 13820 Yangına Direnç Analizi
- TS EN 772-20,Yüzey Düzgünlüğü Analizi
- TS EN 772-16,Oturma Yüzeylerinin Düzlemsel Paralellikten Sapma
- TS EN 772-13, Birim Hacim Kütle Analiz Deneyi
- TS EN 772-1, Basınç Dayanım Analizi
- TS EN 772-11, Kâgir Birimlerde Kılcal Su Emme Analizi
- TS EN 1745, Isı İletkenlik Analizi
- EN ISO 6946, Isıl Direnç ve Isıl Geçirgenlik Analizi
- TS EN 140-4, Ses Yalıtım Analizi
- TS EN 1052-3, Başlangıç Kayma Bağ Dayanım Analizi"

Sektör içerisinde başarıyla yol aldıklarını ve şu ana kadar çok sayıda belediye ile kamu binası yaptıklarını belirten Lüleci, şöyle devam ediyor:

"Ürünlerimizi kullanan 200 müteahhit var. Şunu söyleyebilirim ki; gelecekte artık yalıtım kalmayacak, mantolamasız yalıtım olacak. Daha çok yeni tanınmamıza rağmen, hedefimiz 5 yılda pazarın yüzde 30'unu almak, iddialıyız alacağız da...

YILDA 5 MİLYAR DOLAR ZARAR
Ülkemizdeki yapılaşmayla ilgili otorite değilim ama yalıtımla ilgili ciddi bir yanlış yapıldığını düşünüyorum. Binaların mutlaka yalıtılması gerek. Yıllık 5 milyar dolar zararımız var, bu 7 milyar dolara kadar çıkabiliyor.

YENİ BİNALAR MANTOLANMAMALI ÇÜNKÜ...
Eski binalarda başka çaremiz yok.Ama yeni yapacağımız binaları mantolamamalıyız. Çünkü o bina zamanla  tamir görecek. Bu malzemeler çöpe atılacak. Bu kadar çöp nereye gidecek? Biz bunları hangi çöplüğe atacağız? Plastik malzeme olduklarından, geri dönüşüm imkanları yok. Bu çevre, emek ve masraf ziyanlığıdır...

Eğer şu anda yeni binalarda mantolama işlemini durdurursak, ciddi kâr ederiz. Ürettiğimiz bu blokları kullanırsanız, üç misli daha çok izole yapmış olacaksınız, hem de ömür boyu kâr sağlayacaksınız."