Manisa Organize Sanayi Bölgesi’nde Osb yönetimi ve İnci Lojistik A.Ş. tarafından ortaklaşa hayata geçirilen Türkiye-Avrupa Deniz Otobanı projesi Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım’ın da katıldığı törenle start aldı. İtalya’ya gidecek ilk tren Bakan Yıldırım’ın işaretiyle hareket etti.
Manisa Organize Sanayi Bölgesi (OSB) Lojistik bölümünde düzenlenen törene Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Vali Halil İbrahim Daşöz, İzmir Vali Cahit Kıraç, AK Parti Manisa Milletvekili Uğur Aydemir, Zorlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Nazif Zorlu, İnci Lojistik A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Şerife Eren, İnci Holding Yönetim Kurulu Başkanı Meral İnci Zaim, TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman, Osb Yönetim Kurulu Başkanı Cemal Sait Türek ve İzmir ile Manisalı sanayiciler katıldı.
Törenin açış konuşmasını İnci Holding Yönetim Kurulu Başkanı Şerife Eren yaptı. Eren, ’2050 yılında dünyada 9 milyar insanın yaşacağını kabul edersek bugünden o güne yatırım yapıyoruz. Köklü iş deneyimi, global iş kültürü ile harmanladığımız bu projeyle yarınlara bir köprü kuruyoruz. Hükümetin 2023 yılı hedefini yakalarken Egeli sanayicilerin de bu ihracattan paylarına düşeni alacaklarından eminimö dedi. Proje ile ilgili teknik bilgiler veren İnci Lojistik Genel Müdürü Emrah Gezgin, ‘Proje kapsamında TIR dorsesiyle aynı ölçülere sahip 45 feetlik (15 metre) konteynırla müşterilerimize hizmet vereceğiz. Projenin birinci ayağında İzmir Limanı’ndan Ancona ve Trieste Limanları’na yüksek hızlı gemiyle taşınacak. Aynı zamanda Trieste Limanı’ndan Kuzey İtalya, Avusturya, Almanya’ya 5 ile 7 gün içinde gönderilen ürünler teslim edilecek. Bu projeyle sanayicinin yaşadığı TIR sıkıntısı ortadan kalkacak ve sanayici düzenli olarak müşterilerine hizmet verebilecektirö diye konuştu.
BAKAN YILDIRIM, ‘ABRUPA KONUŞUYOR, TÜRKİYE YAPIYOR
Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, ‘Avrupa ülkeleri Deniz Otobanı projesini konuşurken, Türkiye bu projeyi uyguluyor. İstanbul-İzmir Otoyolu ile Ankara-İzmir yüksek hızlı tren projesiyle Manisa bir anlamda demiryolları ve otoyollarının geçiş merkezi haline geldi. Sanayisiyle verimli topraklarıyla Manisa gittikçe büyüyor ve gelişiyor. Çeşme-Trieste, Mersin-Fransa ve Pendik-Trieste seferleri başladı ve yapılıyor. Bu seferler ile Avrupa’ya yılda 180 bin TIR gidiyor. Avrupa’ya yapılan taşımacılığın yük miktarının yüzde 70'den fazlası bu yolla yapılıyor. Bir yandan kombine taşımacılığı geliştirirken, diğer yandan yolların alt yapı standardını yükseltiyoruz. Böylece sanayicinin ve taşımacının rekabet gücünü geliştiriyoruz. Çevre hassasiyetini ön planda tutuyoruzö dedi.
İKİNCİ ETAP BAŞLAYACAK
Bakan Yıldırım Deniz Otoyolu Projesi’nin ikinci ayağının da yakın zamanda başlayacağını söyledi. Yıldırım, ‘Bugün İnci Lojistik, TCDD ve Manisa Osb’nin ortaklaşa yaptığı bu proje taşımacılara örnektir. Projeyi bu kadarıyla sınırlı tutmayıp ikinci etapta Manisa’dan Bandırma’ya, oradan Tekirdağ ve Muratlı demiryolu hattıyla Avrupa’nın içine kadar götürmeyi düşünüyoruz. Sanayici ve nakliyecilerin bir süreden beri çalıştığı BALO projesi de bugün başlatılan projeyle fiilen harekete geçmiştirö ifadelerini kullandı.
Demiryollarının 50-60 yıllık ihmaline rağmen AK Parti Hükümeti’nin raylı sistemi ayağa kaldırdığını kaydeden Bakan Yıldırım, ‘Biz demiryollarını kalkındırdık ve 2003 yılından bu yana demiryolu kullanımını yüzde 100 arttırdıkö dedi. Daha sonra Bakan Yıldırım’ın işaretiyle ilk tren yola çıktı.