info@ellidokuz.com
Dolar Alış
:
34.2236
Dolar Satış
:
34.2852
Euro Alış
:
37.1848
Euro Satış
:
37.2518
Aranıyor, lütfen bekleyiniz...

İsimli Ambulanslar Geliyor

Sağlık Bakanlığınca, kamu kurum ve kuruluşlarına hibe edilen ambulans ve hasta nakil araçlarına hayırsever adı yazılabilmesi için düzenlemeye gidildi.

Ancak bu bağışlarda kişi ya da kuruluşlar için reklam amacı güdülmeyecek, yüz kızartıcı suç işleyenler bağışçı olamayacak.

Ambulanslar ve Acil Sağlık Araçları ile Ambulans Hizmetleri Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik bugünkü Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Değişiklikle ambulans hizmetleri ve ambulans servislerinin kuruluş, işleyiş ve denetlenmesine ilişkin usul ve esaslar ile ambulans, acil sağlık aracı ve hasta nakil araçlarının tıbbi ve teknik donanım özellikleri yeniden düzenlendi.

AMBULANSLARA BAĞIŞÇI İSMİ

Yönetmelik değişikliğiyle bağışçı isimlerinin ambulanslara verilmesi mümkün hale getirildi.

Kamu kurum ve kuruluşlarına hibe edilen ambulans ve hasta nakil araçlarının arka kapı şerit alt bölümüne, 20x50 santimetre ebatlarını geçmemek kaydıyla bağışta bulunan kişi, kuruluş veya bunların önerecekleri kişi veya kuruluşlarla ilgili yazı ve ibare yer alabilecek.

Sağlık Bakanlığı Acil Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü Prof. Dr. Ali Coşkun AA muhabirine yaptığı açıklamada, Ambulanslar ve Acil Sağlık Araçları ile Ambulans Hizmetleri Yönetmeliğinde yapılan değişiklikle ambulans bağışının önünü açtıklarını söyledi.

Bu bağışların belirli şartlara bağlandığını bildiren Coşkun, “Bir kişi ya da kuruluş için reklam amacı güdülemeyecek. Ancak ambulansta bağışlayan kuruluşun logosu yer alabilecek. Ayrıca yüz kızartıcı suçtan hüküm giyenlerin bağışları kabul edilmeyecek” diye konuştu.

"HER AMBULANSTA DOKTOR OLMASI GEREKMİYOR"

Yeni düzenlemeyle acil tıp teknisyenleri ve paramedikleri sisteme entegre ettiklerini anlatan Coşkun, şu bilgiyi verdi:

“Ülkemizde hekim sayısının yetersiz olduğu biliniyor. Buna karşın çok sayıda acil tip teknisyenine sahibiz. Belirli bir eğitimden geçen acil tıp teknisyenlerini ambulanslarda görevlendireceğiz. Bazen basında olay yerine giden ambulanstan doktor çıkmadığı konusunda eleştirel haberler yer alıyor. Oysa her ambulansta doktor bulunması gerekmiyor. Ayrıca, sadece doktorun görev yaptığı acil istasyonlarımız da var. Zaten dünyanın birçok gelişmiş ülkesinde de bu uygulama terk edildi. Bizim ülkemizde ise bazı istasyonlarda hem doktorlar hem paramedikler görev yapıyor. Doktorlarımız sadece özel olarak tanımlanmış istasyonlarda görevlendiriliyor.”

SERTİFİKA ŞART

Yapılan düzenlemeye göre, acil yardım ambulanslarında en az üç personelden oluşan bir ekip görev yapacak.

Ekipte en az bir hekim veya bir paramedik veya Sağlık Bakanlığınca belirlenen modül eğitimlerini tamamlayan bir acil tıp teknisyeni ile diğer bir sağlık personeli ve bir şoför bulunacak.

Ambulansta sürücülük görevini öncelikle acil tıp teknisyeni veya zorunlu hallerde paramedik yürütebilecek. Bu durumda şoför bulundurulmayacak. Hekim bulundurulmayan acil yardım ambulanslarında, hasta kabininde nakil esnasında hastaya müdahale etmek üzere görev yapan personelden en az biri paramedik olacak.

Hekim veya paramedik bulunmayan acil yardım ambulanslarında çalışacak acil tıp teknisyeni temel modül, travma resüsitasyon, çocuklarda ileri yaşam desteği ve erişkin ileri yaşam desteği kurslarını başarı ile tamamlayarak sertifika almış olacak.

ÖZEL DONANIMLI AMBULANSLAR

Özel donanımlı ambulanslarda bir hekim veya bir paramedik ile bir sağlık personeli olmak üzere en az iki personel görev yapacak.

Ekipte şoför yerine bir paramedik veya acil tıp teknisyeni çalıştırılabilecek.

Yoğun bakım ambulanslarında çalışacak hekim ve sağlık personeli, bakanlıkça onaylanan temel modül, erişkin ileri yaşam desteği ve travma resüsitasyon kurslarını, yenidoğan hastaların nakli amacıyla kullanılacak ambulanslarda çalışacak hekim ve sağlık personeli ise bakanlıkça onaylanan temel modül ve çocuklarda ileri yaşam desteği kursunu başarı ile tamamlayıp sertifika almış olacak.

HASTA NAKİŞ ARAÇLARI

Prof. Dr. Coşkun, yönetmelik değişikliğiyle “Hasta nakil olaracı” tanımlaması da getirildiğini bildirdi.

Yeni düzenlemeyle hasta nakil araçları için, “Nakil esnasında normal şartlarda tıbbi müdahale gerektirmeyen hastaların sağlık kuruluşlarına veya sağlık kuruluşundan evlerine götürülmesi amacıyla kullanılan araç” tanımı getirildi.

Hasta nakil araçları kamu kurum ve kuruluşları ile özel sağlık kuruluşlarına bağlı çalışacak. Bu araçlar için taşınacak hastaların özelliğine göre ihtiyaç varsa yatak, tekerlekli sandalye gibi donanımların sabitlenmesine yönelik gerekli tedbirler alınacak.

Bu araçlar, Türk Standartları Enstitüsü'nden araç tadilat, ilgili müdürlükten de hasta nakil aracı uygunluk belgesi alındıktan yetkili trafik birimlerince tescil edilecek.

Bu araçlarda nakil esnasında en az bir sağlık personeli bulundurulacak.

Hasta nakil araçlarında telsiz veya telefon gibi haberleşme cihazları, aracın kullanım amacını belirten fosforlu yazı ve işaret, tansiyon aleti, portatif oksijen ünitesi, otomatik eksternal defibrilatör ve temel tıbbi malzeme çantası yer alacak.

“BİR AMBULANSTA 10 KİŞİ TAŞINMAYACAK”

Hasta nakil araçlarının ambulans olmadığını vurgulayan Coşkun, bu araçlarda belli başlı malzemeler bulundurulmasının zorunlu tutulduğunu söyledi.

Coşkun, şunları kaydetti:

“Bazen hastaneye yürüyerek gelip başka bir sağlık kurumuna nakli gereken hastalar oluyor. Bu hastaların durumu ambulansla nakli gerektirmiyor. Hasta nakil araçlarını bu tür hastalar için devreye soktuk. Uluslararası standartlarda tanımlanmış, belirli tıbbi donanıma sahip olacak bu araçlarla birden fazla hasta nakledilebilecek. Böylece kamuoyuna yansıyan, bir ambulansta 10 kişinin taşınması gibi olumsuz görüntülerle bir daha karşılaşılmayacak.”

Prof. Dr. Coşkun, bu araçların acil istasyonlarına değil, hastanelere entegre edileceğini bildirdi.

-“Ambulanslar Avrupa standartlarında olacak”-

Hasta nakil, acil yardım ve yoğun bakım ambulansları Türk Standartları Enstitüsü veya yetkilendirdiği kurumlarca tescil edilecek.

Sağlık Bakanlığı Acil Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü Prof. Dr. Ali Coşkun, hasta nakil, acil yardım ve yoğun bakım ambulansları için aranacak “TS EN 1789” belgesinin Avrupa standartlarına uygunluk anlamına geldiğini belirterek, bu standartlarda yapılacak değişikliklerin takip edilerek Türkiye'deki ambulansların da buna uygun hale getirileceğini söyledi.