info@ellidokuz.com
Dolar Alış
:
35.0619
Dolar Satış
:
35.1251
Euro Alış
:
36.4162
Euro Satış
:
36.4818
Aranıyor, lütfen bekleyiniz...

İlaçta Alarm

İlaç faturası 2.5 milyar lira daha indi, şirketler ‘6.2 milyar alarmı’ verdi

İlaç fiyatları kararnamesinde yapılan yeni düzenlemeyle, jeneriği olan orijinal ilacın depocuya satış fiyatı, referans fiyatın en fazla yüzde 60’ı olabilecek. İlaç sektörüne, indirimin yaratacağı ek yükün 2.5 milyar lira olacağı belirtiliyor. İlaç üreticileri, kur farkının da eklenmesiyle faturanın 6.2 milyar lira olduğunu savundu.

SAĞLIK harcamalarının kontrol altında tutulması amacıyla hayata geçirilen ‘global bütçe’ uygulaması kapsamında ilaç fiyatlarında indirime gidildi. İlaç fiyatları kararnamesinde yapılan yeni düzenlemeyle, jeneriği olan orijinal ilacın depocuya satış fiyatı, referans fiyatın en fazla yüzde 66’sı olabiliyorken, dün yayımlanan kararla yüzde 60’a çekildi. Haziran ayından bu yana Bakanlık ile kurun sabitlenmesi için görüşmeleri olan ilaç sektörü ise, bu durumu şaşkınlıkla karşılarken, indirimin getireceği ek yükün 2.5 milyar lira olacağı belirtiliyor. Kur farkından doğan 3.7 milyar lira da eklenince, 6.2 milyar liralık bir zarar ortaya çıkıyor.  Hükümetin 2009 yılında devreye aldığı ve sağlık harcamalarını aşağı çekmek için, her yıl ilaç geri ödemelerine harcayacağı miktarı önceden belirlediği global bütçeye göre, hükümetin ilaç harcamalarında hedefin üzerine çıkılması durumunda ilaç fiyatlarında indirime gidiliyor. 2011’de 14.96 milyar lira, 2012’de ise 16.7 milyar lira ilaç harcaması öngören hükümet, fiyatlarda indirime gitti. Dün Resmi Gazetede’de yayımlanan ‘Beşeri İlaçların Fiyatlandırılmasına Dair Kararda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Bakanlar Kurulu Kararı’na göre orijinal ilaçların yanı sıra, tüm jenerik ürünlere de, orijinal ürüne ait referans fiyatın en fazla yüzde 60’ı depocuya satış fiyatı olarak belirlenebilecek. Bu oran da eski uygulamada yüzde 66 düzeyindeydi.

Avrupa’nın yüzde 75 altında

Araştırmacı İlaç Firmaları Derneği (AİFD) Genel Sekreteri Alp Sevindik, Fransa, İspanya, Yunanistan, Portekiz ve İtalya’dan oluşan 5 Avrupa ülkesindeki fiyatların en düşüğünün Türkiye’de referans fiyat olarak belirlendiğini belirterek, şu bilgileri verdi: “Euro bazında alınan en ucuz fiyat öncelikle Türk Lirasına çevriliyor. Eski uygulamayla TL cinsinden fiyatın yüzde 66’sı alınarak, Türkiye için fiyat belirleniyordu. Bunun üstüne de yüzde 20 SGK iskontosu uygulanıyordu. Buna göre Avrupa ülkelerinin fiyatlarının yarısı kadar bir fiyat oluşuyordu. Şimdi ise TL üzerinden alınan fiyatın yüzde 60’ı alınacak. Üzerine bir de SGK iskontosu ve kur farkı eklenince, Avrupa’nın en ucuzunun yüzde 75 altında fiyat oluşacak.”

Sabit kur bekliyorduk

İlaç fiyatlarının 2009’daki kararnameyle birlikte Euro 1.95 seviyesindeyken belirlendiğini anlatan Alp Sevindik, “Euro’nun 2.43 seviyelerine gelmesiyle Haziran ayından itibaren Bakanlıkla birlikte kurun sabitlenmesi için görüşmeler yapıyorduk. Biz kurun sabitlenmesini beklerken, fiyat indirimi gelince şaşkınlıkla karşıladık. Bu indirimler sektöre 2.5 milyar liralık ek yük getirecek. Kur farkından kaynaklanan 3.7 milyar liralık yük de eklendiğinde 6.2 milyar liralık sıkıntımız olacak” diye konuştu.

Yeni referans ülke gelirse yeniden beyanname verilecek

DÜZENLEMEYE göre yeni referans ülkelerin belirlenmesi durumunda, piyasada mevcut olan ya  da onaylanmış fiyatı bulunan bütün ürünler için yeniden beyanname verilecek. Referans fiyatları bu ülkelerden etkilenen ürünlerin depocuya satış fiyatlarının referans fiyatın en fazla yüzde 60’ı dikkate alınarak, yeniden belirlenmesinde Fiyat Değerlendirme Komisyonu yetkili olacak. İlaç fiyatlarında ancak Fiyat Değerlendirme Komisyonunca belirlenecek oranlarda artış yapılabilecek. Fiyat listesinde yapılacak değişiklikler, yayımlandığı tarihten 5 iş günü sonra uygulanmaya başlanacak, ancak fiyat listesine ilave edilen yeni ürünler için bu süre beklenilmeyecek.

Yeni düzenleme ne diyor

Jeneriği piyasaya verilen orijinal ürünün depocuya satış fiyatı, Sağlık Bakanlığı veri tabanında kayıtlı referans fiyatın en fazla yüzde 60’ı olacak.
Orijinali Türkiye’de bulunmayan ürünlerin depocuya satış fiyatı Sağlık Bakanlığı veri tabanında kayıtlı referans fiyatının yüzde 60’ı olacak.
Referans fiyat, yüzde 60 sınırının altına indiğinde ise yeni referans fiyatın yüzde 100’üne kadar depocuya satış  fiyatı alınabilecek. Bu usul jenerik ürünler için de aynı şekilde uygulanacak.
Depocuya satış  fiyatı 6 lira 79 kuruşun üzerinde olan 20 yıllık orijinal ürünlerin fiyatları  referans fiyatın yüzde 80’i kadar olabilecek.

2009’da eczaneler kepenk indirmişti

2009 yılında hükümetin ilaç fiyatlarını aşağı çekerek tasarruf sağlamayı planladığı kararname yüzünden eczaneler kepenk kapatma eylemine gitmiş,  hükümet ile sektör arasında yapılan sıkı pazarlıklar sonucunda da, referans fiyatın yüzde 60’ını almayı planlayan hükümet, bu oranı yüzde 66’ya çıkarmıştı. Böylece sektörde orta yol bulunmuştu. Ancak 2011 yılına gelindiğinde dün çıkarılan kararnameyle oran yüzde 60’a çekildi.

Zararı firmalar ödeyecek

DEPOCUYA satış fiyatı belirlenirken referans fiyata uygulanan oranların düşüşü nedeniyle eczane stoklarında meydana gelebilecek stok zararları, firmalar tarafından ecza depolarına, depolar tarafından da eczanelere ödenecek. Fiyat artışları olduğunda, firmaların talebi halinde firmanın kendi ilaçlarına ait eczane stok bilgileri ilgili firmayla paylaşılacak.