Hollanda’nın tarım ve gıda ihracatı 2016 yılında rekor seviyeye ulaşarak 94 milyar euro oldu.
Hollanda geçen sene 90 milyar euroluk tarım ihracatı yapmıştı. Ülkenin tarım ihracatı 85 milyar euro olurken tarım teknolojisi ihracatı 9 milyar euro oldu.
Hollanda’nın tarımdaki başarısı dünyaca kabul edilirken ülkenin yüz ölçümünün sadece 41 bin kilometrekare olması dikkat çekiyor. Türkiye’de sadece Konya’nın yüz ölçümünün 38 bin kilometrekare olduğu düşünülürse tarım ihracatımızdaki zayıf rakam göze çarpıyor.
Tahıl: (buğday, yulaf, çavdar ve arpa) Şeker pancarı: Tarım alanının sulama işlemi yapılabilen yerlerde şeker pancarı üretimi yapılıyor. Konya, Eskişehir ve Aksaray da tarım alanının büyük bir bölümü şeker pancarı yetiştiriliyor. Patates: Patates ve soğan üretiminde ilk sırada gelen bölge Konya Ovası Buradaki arazi patateslerin yetişmesinde büyümesi açısında çok elverişli.
Baklagiller: Konya mercimek üretiminde birinci sırada. Fasulye, nohut, yeşil mercimek üretilen baklagiller. Haşhaş ve ayçiçeği üretiliyor.
Sebze: Sebzecilik sulama işlemi yapıla bilen yerlerde yapılır fakat sulama işleminin yaygın olmadığında sebze yetiştirilmesi olumsuz etkilendi..
Konya Ereğli de havuç, Çumra da kavun ve Beyşehir de mantara benzeyen göbek bitkisi yetiştiriliyor.
Meyve: Konya ovasında ziraat için müsait olup verimli topraklara sahiptir ve meyvelerden elma, erik, kayısı, kiraz, vişne ve armut yetiştirilir.
Hayvancılık: Meralara ve geniş çayır alanına sahip olan Konya ilinde koyun, keçi, sığır ve tiftik keçisi beslenir bu nedenle hayvancılığın önemi büyük.