info@ellidokuz.com
Dolar Alış
:
35.0619
Dolar Satış
:
35.1251
Euro Alış
:
36.4162
Euro Satış
:
36.4818
Aranıyor, lütfen bekleyiniz...

Gıda Fiyatları Cep Yakıyor

Son dönemlerde pahalanan gıda fiyatları vatandaşın cebini yakmaya başladı.

Dönemin ilgi odağı kuru fasulye zamlar öncesinde kilosu 4-4.5 liradan satışa sunulurken zam sonrasında kilosu 8 liradan başlayıp 16-17 liraya kadar çıkıyor. Hükümet ise piyasayı düzenlemek için ithalatı teşvik edici önlem alıp gümrük duvarlarını düşürdü. Kuru fasulye ithalatıyla birlikte fiyatların düşüp düşmeyeceği ise merak konusu. Ette son yıllarda yaşananlar vatandaşın ithalata temkinli yaklaşmasına neden oluyor.
 
Gaziantep Ticaret Odası Başkanı Ahmet Öztiryaki kuru fasulye üretiminde Türkiye’nin her zaman ithalatçı bir ülke konumunda olduğunu belirtiyor. Kuru fasulye zamlarının Türkiye bağlantılı olmadığını açıklayan Öztiryaki, “ABD ve Kanada’da ortaya çıkan olumsuz hava koşulları Türkiye’de de fiyatları etkiledi” diyor. Hükümetin kuru fasulye için aldığı önlemlere de dikkat çeken Öztiryaki, “Hükümet şu anda gümrükleri düşürüyor. Bu içerdeki alevi söndürür. Gümrük oranları yüzde 20 oranında düşürüldü. Bu fiyatlara yüzde 10 oranında düşüş olarak yansır” dedi.
 
İNŞALLAH KAR YAĞIŞI OLUR
Devletin gümrük vergileri dışında piyasayı düzenleyemeyeceğini ifade eden Öztiryaki  Toprak Mahsülleri Ofisi’nin (TMO) kuru fasulyeye müdahale şansı olmadığını söyledi. Bölgeden büyük marketlere satış yaptıklarını belirten Öztiryaki son dönemde fasulye fiyatlarında yüzde 20 oranında artış olduğunu nohutta ise yüzde 10 artış olduğunu belirtiyor. Bu kış şu ana kadar bölgede kar yağışının hakim olmamasıyla ilgili olarak açıklamalarda bulunan Öztiryaki, “Tedirgin bir şekilde bekliyoruz. İnşallah kar yağışı olur diye umut bağlıyoruz. 2011’de de böyle bir sıkıntı yaşamıştık. Fakat kuraklık için karar vermek için yine de biraz erken” diye konuştu.
 
İTHALATLA YÜZLEŞMEMİZ GEREKİYOR
Türkiye Ziraatçılar Derneği Başkanı İbrahim Yetkin gıda fiyatlarında genel olarak bir artış yaşandığını söyledi. Devletin gümrük duvarlarını indirdiğini de açıklayan Yetkin burada kilit noktanın özel sektörün ithal ettiği kuru fasulyeyi pazara sürüp sürmeyeceği olduğunu söyledi. TMO’nun olmadığı alanlarda ürünlerin fiyatlarının piyasada şekillendiğini söyleyen Yetkin pirinçte de geçen yıllarda fiyatların pahalandığını ve ithalat yoluyla piyasanın dengelendiğini belirtti. Olası bir kuraklıkla ilgili olarak da açıklamalarda bulunan Yetkin, “Şu anda ocak ayındayız. Şubat ocakta kar gerek. Bu karla birlikte mart ve nisanda yağmur lazım. Kuraklık durumunda ciddi bir biçimde zora düşeriz. 20 milyon ton ve 22 milyon tondu hasat. Üretim düşerse ithalatla yüzleşmemiz gerekiyor" dedi.