Türkiye'de elektronik sigara satışı yasak olmasına rağmen yüzlerce mağazada ve internet sitesinde bu ürünü bulmak mümkün. Ancak uzmanlar elektronik sigaranın sigarayı bırakmada etkili olmadığını aksine daha çok zarar verdiğini söylüyor.
Türkiye'de Wikipedia yasak ama internet üzerinden elektronik sigara satmak serbest!
Sigarayı bırakmak isteyen vatandaşlar ‘daha az zararlı’ olduğu iddiasıyla elektronik sigaraya yönlendiriliyor. Fiyatı 100 TL ile 500 TL arasında değişen elektronik sigaralar sağlığa en az pakette satın alınan sigara kadar zararlı. Öte yandan Türkiye’de elektronik sigara satışı da yasak. Bu ürünleri satanlar hakkında 5607 sayılı Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu kapsamında işlem yapılıyor. Elektronik sigaralar göz göre göre internet üzerinden pazarlanıyor. Yapılan pazarlama teknikleriyle dünyada % 25 oranın da elektronik sigaranın arttığını söyleyen uzmanlar vatandaşı bu reklamlara inanmamaları konusunda uyarıyor.
İstanbul'da 'sınırsız elektronik sigara' partisine baskın! 800 kişiye ceza... İstanbul'da 'sınırsız elektronik sigara' partisine baskın! 800 kişiye ceza... Sozcu.com.tr’nin ulaştığı elektronik sigara satan kişiler ürünün satışının yasak olduğunun farkında. İnternet üzerinden ulaştığımız iki farklı satıcı da daha pahalı olan malı satmak için kaliteli elektronik sigara kullanılırsa sağlığa zararlı olmadığını söylüyor. Halbuki doktorlar bu iddiayı kesinlikle yalanlıyor. Basit bir Google aramasıyla İstanbul'da elektronik sigara satan yerler saniyeler içinde bulunabiliyor. Basit bir Google aramasıyla İstanbul’da elektronik sigara satan yerler saniyeler içinde bulunabiliyor.
Elektronik sigara sağlığa zararlıdır. Bilimde bu olayı yaptığı araştırmalarla kanıtlamıştır. Ancak bizim ülkemiz de bu ürün yasak olmasına rağmen hala satışı yapılıyor. Elektronik sigaranın ‘sigarayı bırakma’ da kesinlikle bir faydası yok aksine insan sağlığını daha çok tehlikeye atıyor. Ayrıca içerideki materyallere göre çok daha tehlikeli de olabilmektedir.”ifadelerini kullandı.
Ayrıca Türkiye’de sigara içen kişi sayısında herhangi bir azalma olmadığını aksine 5 yıl öncesine kadar yüze 5 bin arttığını ifade eden Doç. Dr. Osman Elbek ” 5 yıl öncesine kadar tütün ve nargile tütünü satışları yüzde 5000 arttı.bu durum yapılan kamu spotlarının sigaranın üzerinde yer alan uyarıların çok işe yaramadığını gösteriyor. Elektronik sigara kesinlikle bir tedavi yöntemi değildir.
Sigarayı ve diğer tüm alışkanlık bırakmak isteyen kişilere bir tavsiye vermek istiyorum. Bu alışkanlıklar yavaş yavaş değil bir anda bırakılmalıdır.” dedi. Türkiye’de bu ürünlerin yasak olmasına rağmen hala satışının hatta reklamlarının bile yapıldığını söyleyen Elbek ” Bu ürünlerin satışı yasak ama mağazalarda, İnternet de bu ve buna benzer birçok ürün satılıyor. Devletin bu konula ilgili bir şeyler yapması gerekiyor. Kural var ama uygulanmıyor.”dedi.