Dünyanın en büyük ekonomisi olan ABD ve Çin’in ticaret anlaşmasına varmasına karşın ikili ticarette önemli bir çok konuyu daha sonraki görüşmelere bırakması küresel piyasalarda iyimserliğin sınırlı kalmasına neden oluyor.
İç piyasada ise geçen yılın kârından ve ihtiyat akçesinden avans dağıtılması kararını ele almak için toplanacak TCMB olağanüstü genel kurul toplantısı takip edilecek.
TCMB geçen yıl ana hissedarı olan Hazine’ye kurumlar vergisi dahil yaklaşık 50 milyar TL transfer etmişti.
TCMB ayrıca ilk defa geçen sene alışılagelmemiş bir adım atarak yaklaşık 40 milyar TL tutarında yıllar içinde birikmiş ihtiyat akçesini de Hazine’ye aktarmıştı. Hazine ise artan bütçe açığını geçen yıl bu ve benzeri tek seferlik ödemeler ile azaltmıştı.
MERKEZ’İN 2019 BİLANÇOSU HENÜZ HAZIRLANMADI
Bankacıların TCMB bilançosundan yaptığı hesaplamaya göre TCMB’nin 2019 için kurumlar vergisi, ihtiyat akçesi dahil olmak üzere Hazine’ye bu yıl da 50-55 milyar TL ile geçen yıla paralel aktarım yapması öngörülüyor. TCMB’nin 2019 bilançosu henüz açıklanmadı.
Bankacılar bu hafta küresel ekonomide Davos zirvesinde verilebilecek mesajların da takip edileceğini belirtiyorlar. Öte yandan zirveye Türkiye’den Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan ve TCMB Başkanı Murat Uysal’ın da katılması bekleniyor.
Dolar/TL TCMB’nin faiz indirimi ardından gerilediği bir ayın en düşük seviyelerinden geçen haftanın son işlem gününde yükselişe geçti.
Fitch’in TCMB faiz kararı sonrası bankanın kredibilitesine yönelik eleştirisi ve olası bir ABD yaptırımına ilişkin beklentilerin kuvvetlenmesiyle birlikte oluştu.
Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, raporunda da para politikası kredibilitesindeki zayıflığın ve reel faizlerde yaz aylarından bugüne büyük düşüşün, Türkiye’nin kredi notu üzerinde baskı yaratmaya devam ettiğini belirtti.
TL’yi baskılayan unsurlara bugün itibarıyla ise Rekabet Kurumu’nun 20’den fazla banka için ön araştırma başlatması da eklendi.
Dolar/TL PPK sonrası 1 ayın en düşük seviyeleri olan 5.84’e kadar geriledikten sonra geçen haftayı 5.89 civarında tamamlamıştı. Kurda hafta sonu Cuma günü piyasa kapanışı ardından 5.9095 seviyesi görüldü.
TAHVİL GETİRİLERİ SERT DÜŞÜŞ SONRASI SINIRLI YÜKSELDİ
Son dönemde tahvil getirileri sert düşüş gösterirken, bankacılar TSKB ve İş Bankası’nın ihraçlarının arından Hazine’den de yılın ilk eurubond ihracını kısa sürede bekliyorlar.
Gösterge 10 yıllık tahvilin ortalama bileşik getirisi geçen hafta Cuma günü %11 civarındaydı. Geçen hafta %10.8 test edilmişti. Gösterge 10 yıllık tahvilin bileşik getirisi Mayıs ayında %21 seviyesindeydi.
Gösterge 2 yıllık tahvilin ortalama bileşik getirisi ise Cuma günü spot kapanışta %10.24 oldu.
Türkiye’nin 5 yıllık CDS’leri ise 250 baz puanın altına gerileyerek yaklaşık 20 ayın en düşük seviyelerinde seyrediyor. TL’de son dönemde benzer ülkelerden pozitif ayrışma yaşanırken bu iyimserlik son yıllardaki negatif ayrışmanın da önemli etkisi bulunuyor.
TL’nin son üç yılda dolar karşısındaki değer kaybı yaklaşık %36; beş yıllık kaybı ise %61 seviyesinde. TL’nin bu kaybı gelişmekte olan ülke para birimleri ortalamasının açık ara üzerinde.