info@ellidokuz.com
Dolar Alış
:
35.0619
Dolar Satış
:
35.1251
Euro Alış
:
36.4162
Euro Satış
:
36.4818
Aranıyor, lütfen bekleyiniz...

Dolar Düşmezse Bu Kış Dondurucu Olacak

Merkez Bankası doların önünü kesmeye çalışırken doğalgaz ve elektrik fiyatları da tehdit altında. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, 1 Ekim’de elektrik ve doğalgaza zam yapılıp yapılmayacağına ilişkin soru üzerine, “Dolar 2.25’leri buldu. Bizim için çok ciddi tehdit edici unsur” açıklaması ile ‘zam’ sinyali verdi.

Dolar kurunun 2.26 lirayı aşması üzerine Merkez Bankası’nın devreye girmesiyle ilgili de Yıldız, “Ben bunu yerinde, uygun bir müdahale olarak görüyorum. Enerji sektörü açısından baktığım için, virgülden sonra artan her rakam bizim maliyetlerimizi çok ciddi etkiliyor. Ham petrol fiyatı 100 dolar civarında salınıyor, 2 dolar yukarı, 2 dolar aşağı... 2013 yılının haziran ayında 102 dolardı, şu anda hemen hemen aynı fiyatta. Ama o zaman parite 1.92 idi. Şu anda 2.26’dan bahsediyoruz. 2013 yılı haziran ayına göre Avrupa ülkesi için sabit kalan fiyat bize göre sabit kalmamış durumda. Bunların her birini bizim maliyetlerimizde absorbe etmeye çalıştık. Paritenin artıyor olması enerji sektörü açısından ciddi bir tehdit unsurudur” dedi.
 
AA Enerji Masası’na konuk olan Yıldız, şu değerlendirmelerde bulundu:
 
SON KARAR PAZARTESİ GÜNÜ
 
Zam için pazartesi akşamına kadar vaktimiz var. Dolar 2.25’leri buldu. Bizim için çok ciddi tehdit edici unsur. Biz dövizle alıp TL ile satan bir ülkeyiz. O yüzden her maliyet artışı bizim bu direnç noktamızı tabii ki etkiliyor. Merkez Bankası’nın dolar satış miktarını 10 milyon dolardan 40 milyon dolara çıkarmasını yerinde ve uygun bir müdahale olarak görüyorum. Virgülden sonra artan her rakam bizim maliyetlerimizi çok ciddi etkiliyor.
 
RUS GAZI KESİLİRSE
 
Özellikle Ukrayna üzerinden gelen Batı hattından sağlanan doğalgazın kesilmesi, Türkiye’nin arz güvenliğini sıkıntıya sokabilir. Son gelişmeler, aldığımız haberler, Ukrayna ve Rusya’nın bu manada AB ile bir anlaşma sürecine gittikleri şeklinde. Bu, çok kırılgan bir süreç. Türkiye’nin, arz kaynağının yüzde 12.5’ini sağlayan Batı hattının kesilmesi halinde hiçbir şey olmamış gibi davranamayız.