Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Enerji Şartı Genel Sekreteri Urban Rusnak'ı bakanlıkta kabulünün ardından basın mensuplarının, elektrik ve doğalgaz fiyatlarında artışa gidilip gidilmeyeceğine yönelik sorularını yanıtladı.
Enerji maliyetlerinin çok fazla arttığını, doların 2,28-2,29'ları gördüğünü ifade eden Yıldız, enerji sektörü için doların değerinin artmış olmasının önemli dezavantaj olduğunu söyledi. Türkiye'nin son 24 aydır herhangi bir fiyat artışına gitmediğini dile getiren Yıldız, oluşan maliyet artışının yerli kaynaklarla telafi edilmeye çalışıldığını belirtti.
Yıldız, "Ancak bu yıl içerisinde su rejimindeki düzensizlikler ve yağış azlığı bizi bunları dengeleyemeyecek bir noktaya getirmiş bulunuyor. Hem elektrik hem doğalgazfiyatlarında önümüzdeki aydan başlamak kaydıyla, ekim, kasım ve aralık aylarını içermek kaydıyla, yüzde 9'luk fiyat artışına gidiyoruz" diye konuştu.
Bakan Yıldız, "Türkiye, elektrik ve doğalgazdaki yüzde 9'luk fiyat artışına rağmen elektrik fiyatında konutta AB üyesi ülkeler arasında en ucuz 4'üncü, sanayide en ucuz; doğalgazda da hem sanayide hem de konutlarda hala en ucuz ülke konumunda" dedi.
HES'lerde yağış azlığı nedeniyle üretilemeyen elektriğin farkının 3 milyar liranın üzerinde olduğuna işaret eden Yıldız, Türkiye'nin elektrik üretiminde kullandığı su kaynakları oranının yüzde 25'ten yüzde 17-18'ler seviyesine düştüğünü, yıl sonunda bu oranın yüzde 19'larda gerçekleşmesinin beklendiğini dile getirdi. Yıldız, aradaki farkın ithal ve diğer başka kaynaklarla karşılandığını kaydetti.
AK Parti hükümetleri döneminde asgari ücretlilerin alım gücünde elektrik ve doğalgazla alakalı 2 kat artış olduğuna dikkati çeken Yıldız, asgari ücret içerisinde elektrik için yapılan harcamanın payının yüzde 18'lerden yüzde 8,8'e, doğalgaz için yapılan harcamanın payının yüzde 32'den yüzde 16,6'ya gerilediğini belirtti.
Bakan Yıldız, dolarla yapılacak bir karşılaştırmada fiyatların Kasım 2008'deki miktarların gerisinde olduğunu söyledi.
Taner Yıldız, fiyat artışındaki 3 aylık sürenin elektrik ve doğalgaz için de geçerli olduğunu ifade ederek, şöyle konuştu: "Her ay doğalgazı her 3 ayda bir elektriği düzenliyor olmamıza rağmen bugün gördüğümüz 2,28'lik dolar paritesi bizim için çok etkileyici. 2013 Haziran ayında ham petrolün varili yaklaşık bugünlerdeki fiyat olmasına rağmen döviz fiyatlarındaki parite çok farklılaştı. Dolar kuru 1,92 iken şu anda 2,28'ler civarında. Bu aradaki fark bile yapılan fiyat artışının çok üzerinde ama olabildiğince vatandaşımız, sanayicimiz lehine yerli kaynaklarımızla bunu dengelemeye gayret ediyoruz. Çabalarımız bu yönde devam edecek."
Gelecek yıl rüzgar santrallerinin katkısıyla 1 milyar dolar daha az doğalgaz ithal etmeyi öngördüklerini dile getiren Yıldız, enerji tasarrufu ve verimliliği konusuna daha fazla yoğunlaşılması, yerli kaynaklara yönelik karşı çıkışların gözden geçirilmesi gerektiğini belirtti.