info@ellidokuz.com
Dolar Alış
:
34.4495
Dolar Satış
:
34.5115
Euro Alış
:
36.2759
Euro Satış
:
36.3412
Aranıyor, lütfen bekleyiniz...

Diyarbakır’a 9.4 Milyar Liralık Yatırım Aktı

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Diyarbakır’a 10 yılda 9.4 milyar liralık kamu yatırımı yapıldığını belirterek, uluslararası havalimanının 2014’te tamamlanacağını, ayrıca tekstilkent ve lojistikkent kurulacağını açıkladı

 

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Diyarbakır’a 10 yılda 9.4 milyar liralık kamu yatırımı yapıldığını kaydederek, “Bundan sonra gelişmenin motoru özel sektör olsun” dedi.
Milliyet Gazetesi’nin Diyarbakır’da düzenlediği “Türkiye’ye Yatırım Geleceğe Yatırım” toplantısında konuşan Eker, kamu yatırımların artarak devam ettiğini vurgulayarak, yeni havalimanı, sulama kanalları, çevreyolu ve suriçi yenileme projesi hakkında bilgi vererek, yeni proje olarak da 1800 dönüm araziye tekstilkent ve lojistikkent kurulacağını açıkladı.
 
Havalimanı 2014’te açılacak
 
Diyarbakır havaalanının genişletilerek uluslararası havalimanı haline getirileceğini kaydeden Bakan Eker, şunları söyledi:
“Bizim havaalanı askeri havaalanı. Türkiye hava sahasının yarısı Diyarbakır’dan yönetiliyor. Yeni bir terminal binası yapılacak. Uluslararası nitelikte bir havalimanı olacak. Aynı anda 10 uçağın körüğe yanaşabileceği nitelikte bir havalimanı olacak.
 
Yer teslimi yapıldı. Apron yapıldı. Urfa yolu tarafından girilecek yeni terminal binasının ihalesi yapıldı, askeri havaalanından ayrı şekilde giriş çıkışı olacak. 257 milyon liraya malolacak. 2014 sonuna yetişecek şekilde planlandı. Çevre yoluna 9 kilometrelik
bağlantı yolu da yapılıyor.”
 
Çevreyolu inşaatı sürüyor
 
Bakan Eker, Diyarbakır çevreyolu inşaatının devam ettiğini ifade ederek, “Müteahhitin iş makineleri yakılıyor. Cep telefonumda fotoğrafları var. İki tane yanmış iş makinesi var. Onlara rağmen devam ediyor. 13 kilometrelik bölümü açıldı. 28 kilometrelik kısmı büyük hızla yapılıyor. Bu sene içinde açılacak” diye konuştu.
 
Tekstilkent kurulacak
 
Bakan Eker, 10 yılda birçok birçok teşvik politikaları uyguladıklarını, bundan sonra özel sektör yatırımlarını beklediklerini kaydererek, “Buradan ilk kez açıklıyorum. 1800 dönüm arsa üzerinde tekstilkent ve lojistikkent kurulacak. Bunun da izinlerini aldık” dedi. Eker, “Diyarbakır müteşebbisin ilgisini bekliyor. Bu iki proje bakanlığımızın özel çabasıyla tahsis edildi. Önümüzdeki günlerde hayata geçecek. Barış içerisinde kan dökmeden çözersek, diğer bütün meseleleri çok rahat çözeriz. Yatırımların artması bununla ilgili. İnanıyorum ki bu barış ortamı devam eder” diye konuştu.
 
Sulama kanalları bu yıl bitiyor
 
Diyarbakır’da tarım arazilerinin sulanması için yapımı devam eden sulama kanallarının geciktiği eleştirisi karşısında Bakan Eker, şunları söyledi:
“Kanallar niye bitmiyor? Urfa ile bizim durumumuz aynı değil. Kimse Urfada iş makinası yakmıyor. Silvan barajının temeli atıldığın andan beri kaç kere baskın yedi? İşte onun için gecikiyor. Gecikmenin bir sebebi toplulaştırma kararı. Birileri sırf ortalığı bulandırmak için, köylüye ‘buna itiraz et’ diyor. Buna rağmen hukukun dışına çıkmadan bunları yapıyoruz. Kralkızı barajının kanalları 2013 yılında tamamlanacak. 60 kilometresi bu yıl yapıldı. Gerisi de bu yıl sonunda bitiyor. Bütün sorunların anası bir sorun. Onun için bu toplantı önemli. Onun için anlamlı. Onun için çözüm önemli. Gerisi patır patır gelecek. Hiç kusura bakmayın. Devam eden 6 milyar 384 milyon liralık yatırım var.”
Bakan Eker, “Karşı karşıya kaldığımız bütün sorunların hepsi bir sorundan kaynaklanıyor. Eksik demokrasi, hatalı uygulamalar ve bunun yarattığı Kürt meselesi, onun da sonucu olan terör. Bütün sorunların anası bir sorun” diye konuştu.
 
 
1155 köy suya kavuştu
 
11 yıl önce Diyarbakır’ın 1300 yerleşim yerinden 847 tanesinde içme suyu olmadığını söyleyen Bakan Eker, şöyle konuştu:
“Erkekler cebinde tülbent taşırdı, içtikleri sarnıç suyundan ağızlarına kurtçuk kaçmasın diye... İçme suyu bu, başka bir şey.  değil. Köydes projesini başlattık. Toplam 1155 köy ve mezraya içme suyu götürdük. Köy Hizmetleri Genel Müdürlüğü’nü kapattık.
Diyarbakır’da hem bölge, hem il müdürlüğü vardı. İşçiler bile taşeron işçi çalıştırıyordu. Yılda en fazla 2-3 köye iş götürülürdü. Kapattık, makinelerini diğer kurumlara devrettik. Bütün cumhuriyet tarihinde 22 tane köye kanalizasyon yapılmış.
Toplulaştırma çerçevesinde bir yan faaliyet olarak 475 köye kanalizasyon yaptık. Diyarbakır’a pozitif ayrımcılık yaptık.”
 
OSB altyapısını devlet yaptı
 
Diyarbakır Organize Sanayi Bölgesi’nin altyapısını devletin üstlendiğini vurgulayan Bakan Eker, şöyle konuştu:
“Türkiye’nin hangi vilayetindeki organize sanayi bölgesinde elektrik ve doğalğaz dağıtımı hükümetten gelen parayla yapılır? Bir tane gösterin. Hükümet 4 milyon lira para gönderdi, OSB doğalgaza kavuşsun diye. Kimse Diyarbakır’ın sanayileşmesini engelleyemez, buna müsaade etmeyiz. Diğer illerin milletvekilleri kadar Diyarbakır milletvekilleri de çalışıyor. Her platforma savunuyoruz. Türkiye uzunca bir süre kalkınırken bu bölgede olmamış. İki tane kurşun sıkıyor, tekerlek yakıyorlardı. Doğalgaz için iki defa ihale yapıldı. İhaleye iki kişi katılıyor. Biri itiraz ediyor. Hukukun dışına çıkabilir miyiz? Altyapı işlerinin bir kısmı da kalkınma ajansı hibeleriyle yapıldı. Yapılan yanlış mı? Doğru. Arkasındayım. Bedeli varsa da öderim. Demiryolu, çevre duvarı ve elektrik sorunlarını adım adım takip ediyoruz.”
 
‘Bankalar kredi vermiyor’
 
Bakan Eker, işadamlarından ‘Bankalar kredi vermiyor’ eleştirisine karşılık olarak, şunları söyledi:
“Bankalar bireysel bir mesele. Merkezden talimatla kanunla şöyle yapın denilmiş değil. Diyarbakırdan birisi gelirse şöyle ipotek isteyin diye birşey yok. Şunu da söylemek istiyorum: 47 bin çiftçiye doğrudan, karşılıksız hibe destek olarak 1.1 milyar lira ödendi. Burada 10 sene önce Ziraat Bankası’nın kredileri 2 milyon liraydı. 2011 yılında çiftçilerin kullandığı kredi 94 milyon lira oldu. Bunun geriye dönüş oranı yüzde 98 olarak gerçekleşti. 2 milyon kredi verilirken geri dönüş oranı neydi diye sorarsanız, yüzde 11.5’i geri geliyordu. Bunları diğerlerine emsal olur diye söylüyorum.”
 
Kadınlara pozitif destek
 
Bakanlık olarak Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu kurduklarını kaydeden Bakan Eker, şu bilgileri verdi:
“Bu kurum aracılığıyla 102 tane işletme 130 milyon liralık yatırım tutarında proje hazırladı. Projelerin bir kısmı bitti. 39 tanesi devam ediyor. Bu kurumda bayanlara özel ayrımcılık var. Başvuran müteşebbis bayansa kendisine proje değerlendirmede 10 ilave puan veriyoruz. İki kesime ayrıcalık var, gençlere ve kadınlara. Destekleme Kurumu projeleri için AB fonlarından da destek alıyoruz. 3 milyon euroya kadar yatırımların yüzde 50’sini hibe ediyoruz.”
 
Suriçi ve Dicle Vadisi
 
Pazar günü toplu törenle Ulucami avlusuna bakan 371 binanın yıkımının gerçekleştiğini hatırlatan Eker, “Projeyi TOKİ ile büyükşehir birlikte yapıyor. Suriçi bizim için önemli bir alan. Dicle Vadisi projesinde ise birden fazla konu var. Biz 3. Napolyon döneminde değiliz. Hukuk var, idare mahkemesi var. İnsanların gönüllülüğünü sağlamak zorundayız” diye konuştu.