Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) Genel Müdürlüğünde yapılan ihalede, Komisyon Başkanı Zafer Topuz, 4 teklifin de şartnameye uygun olduğunun tespit edildiğini belirterek, açık artırma oturumunu başlattı. İhalenin açık artırma bölümü, 281 milyon avro+KDV ile başladı.
Firmaların karşılıklı artırımlarıyla geçen 81. turun ardından Astaldi-Romairport-Göçay ihaleden çekildi. 3 firma arasında devam eden açık artırmada, 85. turda YDA İnşaat da ihaleden çekildiğini açıkladı. İki firma arasında devam eden ihalenin 105. turunda, TAV Havalimanları Holding'in 717 milyon avroluk teklifi üzerine, Fraport-IC İçtaş ihaleden çekildi. Böylece Milas-Bodrum Havalimanı terminallerinin işletme hakkının devri ihalesinde en yüksek teklifi, 717 milyon avro+KDV ile TAV Havalimanları Holding vermiş oldu. Şartname gereği, TAV Havalimanları Holding söz konusu bedelin yüzde 20'sini sözleşme sırasında peşin olarak, kalan bölümünü ise işletme süresince yıllık taksitler şeklinde ödeyecek.
"İhale nefes kesen yarış halinde geçti"
DHMİ Genel Müdürü Orhan Birdal, ihale sonrası yaptığı açıklamada, ihaleyi kazanan TAV Havalimanları Holding'i tebrik etti. DHMİ olarak kamu-özel sektör işbirliğiyle 18. ihaleleri kapsamında Milas-Bodrum Havalimanı terminallerinin işletme haklarının devredilmesi ihalesinin bittiğini söyledi. İhalenin "nefes kesen" bir yarış halinde geçtiğini belirten Birdal, yarışta 105. turda 717 milyon avro+KDV ile TAV Havalimanları Holding'in ihalenin kazananı olduğunu kaydetti. Birdal, sonucun ülkeye hayırlı olmasını diledi.
"140 milyon euro'nun üzerinde peşinat ödeyeceğiz"
TAV Havalimanları Holding İcra Kurulu Başkanı Sani Şener de Bodrum'un önemli merkezlerden biri olduğunu belirterek, "Çünkü büyümeye açık bir havalimanı ve şu anda hakettiği yerde kesinlikle değil. Burada yüzde 20 peşinat vereceğiz. 140 milyon euro'nun üzerinde peşinat ödeyeceğiz. Bizim bu konudaki her türlü finansmanımız hazır. Burada bir sorun kesinlikle olmayacaktır" diye konuştu.
Bodrum'un pazarlamasını çok iyi yapacaklarını dile getiren Şener, "Çünkü Bodrum'a direkt uçuşlar çok az. Biz Bodrum'un yabancı yolcularını daha fazla artıracağımıza inanıyoruz. Bu havalimanı işlettiğimiz 14. havalimanı oldu. 2014 Haziran ayında LaGuardia'yı da alırsak 15. havalimanımızı portfoyümüze katmış oluruz" dedi.
Şener, yıllık 83 milyon yolcuya hizmet, 500 bin uçağa da servis verdiklerini ifade etti. Basın mensuplarının finansmanın ne kadarının özkaynak olacağıyla ilgili sorusuna Şener, yüzde 30'unun özsermaye, yüzde 70'inin de finansman şeklinde olacağını bildirdi. Sermayelerinin hazır durumda olduğunu dile getiren Şener, "Biz havalimanı dışında başka bir iş yapmadığımız için bütün paramızı havalimanı işlerine harcıyoruz" dedi.
İhale tutarının beklentilerinin biraz üstünde olduğunu belirten Şener, söz konusu havalimanının büyümesine önem verdiklerini kaydetti. Döviz kurlarındaki hareketlilikle ilgili herhangi bir endişelerinin olup olmadığı sorusuna Şener, "Bizim giderlerimizin önemli bir kısmını TL olarak ödüyoruz. Ama gelirlerimizin de önemli bir kısmı da euro ve dolar" diye konuştu.
Finansal boyutları içinde olan her türlü havalimanı yatırımına gireceklerini belirten Şener, kaynak sorunu olacak hiçbir havalimanında bulunmayacaklarını, halka açık bir firma olduklarını ifade etti. Şener, macera, pahalı satın alma veya yatırımcıların parasını tehlikeye atacak satın alma, yeni ihale peşinde olmalarının mümkün olmadığını sözlerine ekledi. TAV Havalimanları Holding, sözleşmenin ardından Milas-Bodrum Havalimanı terminallerinin işletme hakkını 31 Aralık 2035'e kadar elde edecek.