TBMM Araştırma Merkezi Müdürlüğü tarafından yayımlanan raporda, Türkiye'deki fındık üretim alanlarının, dünya genelinin yüzde 78'ine karşılık geldiği ifade edildi.
Türkiye'nin fındıkta tek başına dünya üretiminin yaklaşık yüzde 74'ünü karşıladığına dikkat çekilen raporda, tüketimde ise düzeyin oldukça düşük olduğu kaydedildi.
Dünyada fındığın tamamına yakınının (yüzde 91'i) AB üyesi ülkeler ile diğer Avrupa ülkeleri tarafından tüketildiği belirtilen raporda, ürünün büyük ölçüde çikolata ve şekerleme sanayinde ham madde olarak kullanıldığı anımsatıldı.
Haberin devamı vreklam
Önemli üretici ülkelerin ellerinde kalan stok miktarları veri alınarak yapılan hesaplamalara göre, dünyada fındık tüketiminin 750-850 bin ton civarında olduğu tahmin ediliyor.
Türkiye'nin dünya fındık üretiminde ilk sırada yer aldığı hatırlatılan raporda, şöyle denildi:
''Ülkemiz fındık tüketiminde oldukça düşük düzeyde kalmaktadır. Ülkemizde yılda 80 bin ton civarında fındık tüketilmektedir. Antep fıstığı, badem, ceviz ve kestane gibi ikame ürünlerin çok olması, tüketimi artırmaya yönelik çalışmaların yetersizliği, fındığın kullanım alanlarının yaygınlaştırılamaması, alım gücünün yetersizliği gibi birçok etken fındık tüketiminin artışını olumsuz etkilemektedir. Günümüzde üretilen fındığın sadece yüzde 11-12'lik kısmı iç pazarda tüketilmekte ve kişi başına yıllık tüketim miktarı da 500-600 gram civarında kalmaktadır.
Fındığın yurtiçindeki tüketiminin ve ihracatının artırılması amacıyla Dış Ticaret Müsteşarlığı koordinasyonunda Fındık Tanıtım grubu oluşturulmuştur. Sürdürülen reklam ve tanıtım faaliyetleri sayesinde tüketim miktarlarının artması beklenmektedir.''
FINDIĞIN FAYDALARI
Fındık önemli bir E vitamini kaynağı. E vitamininin ise vücutta hücrelerin yenilenmesi ve yapımı, alyuvarların bütünlüğünü sağlamasında önemli rolü bulunuyor.
E vitamini, kanserli hücrelerle de savaşıyor ve kalp kasları başta olmak üzere vücudun tüm kaslarının sağlık ve dayanıklılığını sağlıyor. Günlük tüketilen 25 gram fındık, vücudun kalp ve damar hastalıklarından, kanserden korunmasına yardımcı oluyor.
Fındığın bir diğer önemli içeriği olan folik asit ise akyuvar üretimini ve kanda oksijenin dolaşımını sağlıyor.
Fındık aynı zamanda, B grubu vitaminlerde B1, B2 ve B12 içeriyor. Bu vitaminler, kas ve doku üretimi için temel yapıyı oluşturuyor.
Doymamış yağlar grubuna giren fındık yağı ise içerdiği omega3 yağ asitleri ile antioksidan özellik kazanarak vücuttaki toksinlerin atılmasına yardımcı oluyor.
Düzenli fındık tüketimi ayrıca, cildin güzelleşmesine, kan dolaşımının düzenlenmesine ve zihinsel işlevlerin üst düzeye çıkmasına yardımcı oluyor.