info@ellidokuz.com
Dolar Alış
:
34.4642
Dolar Satış
:
34.5263
Euro Alış
:
35.9849
Euro Satış
:
36.0497
Aranıyor, lütfen bekleyiniz...

BES te Stopaja Vergi Sürprizi

Bireysel emeklilik sisteminde erken ayrılanlara ana paradan kesilen stopaj iadelerinde önce vergi borcu olup olmadığına bakılıyor. Daha sonra ödeme yapılıyor. Katılımcılar vergi dairesinden borcu olup olmadığını sorgulayabilir.

 

Bireysel emeklilik sisteminden (BES) erken ayrılarak, ana paradan kesilen stopajın iadesi için başvuranlara ödemeler yapılmaya başladı. Ancak, hak sahiplerinin vergi borcu varsa, bu mahsup ediliyor kalan para ödeniyor.
Örneğin, 500 TL motorlu taşıt vergisi olan bir kişinin BES’te stopaj iadesi için 800 TL alacağı var. Bu kişinin 500 TL vergi borcu kesildikten sonra hesabına 300 TL yatırılıyor.
Büyük Mükellefler Vergi Dairesi Başkanı Bülent Sarıgül, BES iadesi almak için başvuran kişilerin vergi borcu olup olmadığını kontrol etmelerini istedi. www.bmvdb.gov.tr internet adresinde TC kimlik numarasını yazarak başvurunuzun kayda alınıp alınmadığını, ayrıca vergi borcunuzun olup olmadığını öğrenebilirsiniz.
 
350 bin kişi başvurdu. Bireysel emeklilik sisteminde stopaj iadesi almak için Büyük Mükellefler Vergi Dairesi’ne yapılan başvuru sayısı 350 bini buldu. Son başvuru tarihi olan 29 Ağustos’a kadar bu sayının 500 bini bulması bekleniyor.
Ödemeler, hak kaybı olmaması için sistemden ayrılış yılına göre yapılıyor. 2007 yılından önce ayrılanlara ise vergi kanuna göre zaman aşımından dolayı ödeme yapılmıyor.
Türkiye genelinde başvurular sadece Büyük Mükellefler Vergi Dairesi’ne yapılıyor. Başvurular elden yapılabildiği gibi postayla da gönderilebiliyor. Yılbaşına kadar yoğun başvurular olduğunu ve çalışanların haftasonu mesai yaptığını hatırlatan Sarıgül, şu anda başvuruların azaldığını, daha önceki başvuruların tasniflerini yapmak için zaman kaldığını söyledi.
 
Eşinin hesap numarasını verenler dikkat!
İadelerin poliçe sahibine yapıldığına dikkat çeken Bülent Sarıgül şunları söyledi:
“Ödemeler kişinin kendi adına açılmış hesap veya IBAN numarasına yapılıyor. Ancak, eşinin hesap numarasını bildirenler de bulunuyor. Bu durumda başvuru sahibine ulaşıyoruz, onun hesap numarasını alıyoruz. Ödemeler başladı. Ancak, prosedür çok olduğu için süreç uzun. Çünkü, önce evrak kayda alınıyor, tasnif oluyor, dönemsel olarak ayrılıyor. Vergi borcu olup olmadığı, hesap numarasının kendisinin olup olmadığı gibi birçok işlem var. Vatandaşın alacağı paralar tek kuruşuna kadar ödenecek. İmkanları zorluyoruz. Diğer vergi dairelerinden 30 kişilik takviye ekibi çağırdık. İşlemlerin daha kısa zamanda olması için çalışıyoruz.”
 
Stopaj iadesi kimleri kapsar?
Hükümet geçen yıl tasarruf oranlarını artırmak için bireysel emeklilik sistemi kanununda değişikler yaptı. Buna göre, sistemde stopaj sadece getiriden kesilecek. Eski uygulamada, stopaj toplam para (hem ana para hem de getiri) üzerinden yapılıyordu.
Şirketler ile müşteriler arasında anlaşmazlığa neden olan bu konu yeni kanunla çözüme kavuşmuş oldu. Bunun geçmişe dönük olarak da uygulanması kararı alındı. Böylece, 29 Ağustos 2012’den önce bireysel emeklilik sisteminde 10 yılını tamamlamadan veya 56 yaşını doldurmadan ayrılanlar, ana paradan yapılan stopaj kesintilerini alma hakkına sahip oldu. Sistemden 29 Ağustos 2012 tarihine kadar 1.5 milyon kişinin ayrıldığı ifade ediliyor. Bu kişilerin ne kadarının hak sahibi olduğu ve ne kadar bir iade alacağı emeklilik şirketleri tarafından belirleniyor.
 
Son başvuru 29 Ağustos
Ayrıldıkları şirkete başvuran kişiler, aldıkları belgelerin yanı sıra ödeme yapılabilmesi için IBAN veya hesap numarasını da vermesi gerekiyor. Büyük Mükellefler Vergi Dairesi’ne gönderilen bu belgelerle kişiler ana paradan yapılan kesintileri alabilecek.