info@ellidokuz.com
Dolar Alış
:
35.0619
Dolar Satış
:
35.1251
Euro Alış
:
36.4162
Euro Satış
:
36.4818
Aranıyor, lütfen bekleyiniz...

AB’den Türk Sütüne 13 Yıl Aradan Sonra İzin Çıktı

Türkiye’den süt ithalatını 2000 yılında yasaklayan Avrupa Birliği, yasağını 13 yıl sonra kaldırdı ve ilk olarak 6 firmadan süt ithalatına izin verdi. İzinden sonra dondurmacılar da harekete geçti

 

Hayvan hastalıkları ve hijyen gerekçesiyle Türkiye’den süt ihracatını yasaklayan Avrupa Birliği (AB), 13 yıl sonra Türk sütüne vize verdi.
Hayvan hastalıkları ve hijyen gerekçesiyle 2000’de Türkiye’ye süt ve süt ürünü ambargosu koyan AB makamlarına süt işletme listesi ile garanti mektubu gönderildi. Avrupa Komisyonu Sağlık ve Tüketici Genel Müdürlüğü (DG SANCO), bildirilen süt işletmeleri listesini, akredite ederek internet sitesinde yayımlandı. İlk olarak 6 firmaya ihracat izni verildi. Bu firmaları yenilerinin izlemesi bekleniyor.
 
‘Fiyat baskısı azalacak’
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, “3 Nisan 2013 itibariyle ilgili mevzuat resmen yürürlüğe girecek. AB kriterlerini esas alan ülkeler için de bir gösterge. Bazı Orta Doğu ülkeleri bile Türkiye AB ülkelerine süt ürünü ihraç edemiyor diye Türkiye’den süt ürünü ithal etmiyordu” dedi.
Eker, ilk etapta ihracatı onaylanan firmaların Aynes Gıda, Pınar Süt, Ak Gıda, Tat Konserve Sek Süt işletmesi, Natura Gıda ve Unilever/Algida olduğunu bildirdi. Süt ve süt ürünleri ihracatının, iç piyasada mevsimsel daralmanın önünü açacağını ifade eden Eker, “Üretici süt fiyatlarının düştüğü baskısını çok daha az hissedecek” dedi.
 
Avrupa’nın sütü Türkiye’den
Türkiye Süt Üreticileri Merkez Birliği Başkanı Ali Koyuncu ise, “5 yıl önce 10 milyon ton olan süt üretimi 16.5 milyon tona çıktı. AB’de hayvancılık yapan nüfus yaşlanıyor. Gelecekte AB Türkiye’nin pazarı haline gelecek. Avrupa’nın sütünü Türkler üretecek. İçerde de fiyat istikrarı oluşur. 6 firmanın dışında kalan firmalar da yüzde 99 izin alır.
Daha önce elle sağım yapılıyordu. Artık sütlerimiz el değmeden soğutma tankına gidiyor. Bakanlık sağma makinesi ve soğutma sistemlerine destek vermeye başladı. Ulusal süt kayıt sistemini kurduk. Bu da izin için önemli faktör oluşturdu. AB’den ve Fransa’dan gelerek kayıt sistemini, hijyeni ve sanayicileri incelediler” dedi. Türkiye’nin süt üretiminin tamamen hijyenik hale geldini vurgulayan Koyuncu, “Bundan sonra bir yasaklama kararı gelirse siyasi bir karar olur” diye konuştu.  
Ambalajlı Süt ve Süt Ürünleri Sanayicileri Derneği (ASÜD) Başkanı Harun Çallı da, Türk sütçülüğü için oldukça önemli bir gün olduğunu belirterek, “Hükümetimizin süte verdiği desteklere yeni bir tanesi daha eklendi. Üç yıldır Bakanlığımızla uğraştığımız AB’ye süt ve süt ürünleri ihracatının önü açılmış oldu” dedi.