Bu miktar AB’nin 148,5 milyar euroluk bütçesinin yüzde 5’nin harcanmamış olması gerektiğini ortaya koyuyor.
Avrupa Sayıştay’ı (ECA) tarafından yayınlanan rapor AB’nin harcamalardaki hata oranının ise 2013’te yüzde 4,7’ye gerilediğini de gösterdi. Bir önceki yıl hata oranı yüzde 4,8 idi. Raporda ayrıca hataların çoğunun üye ülkelerin kötü harcamaları fark etmekte ve bu harcamaları rapor etmekte yavaş davranmalarından kaynaklandığı kaydedildi.
Bununla birlikte açıklanan raporun kontrolleri sıkılaştırması yönünde Brüksel üzerindeki baskıları artırması bekleniyor. Raporun, İngiltere ve Hollanda’nın Ekim’de sunulan AB’nin ek bütçesine karşı tavır aldığı bir döneme de denk geldi.
ECA Başkanı Vitor Caldeira konuyla ilgili yorumunda, “Şu andan itibaren AB fonlarının kontrolü ve yönetimi konusunda daha fazla dikkatli olunmalı. Performansı iyileştirmek ve paraya değer katmak için daha fazla teşvike ihtiyacımız var.” dedi.
7 milyar euro AB kuralları ile uyuşmayan harcamaları kapsıyor. Bazı durumlarda nakit para değerli görülen projelere harcandı ancak örneğin uygun kurallara göre kamu ihalesi yapılmadı. ECA, yanlış harcanan para içerisinde çok az miktarının yolsuzlukla ilgili olduğunu belirtiyor.
ECA, geçen yılki yanlış harcamalara da çeşitli örnekler verdi. Bu örnekler içerisinde Sardinyalı bir çiftçiye yanlış yere ödenen tazminat da yer alıyor. Bir diğer örnek de ise AB sınırının yüzde 75’ini gözetleyecek dört İspanyol helikopterine ödeme yapılmasına karşın bu helikopterlerin yalnızda görevlerinin dörtte birini yapmaları gösteriliyor.
ECA raporunda diğer endişelerini de dile getirdi. Raporda AB’nin mühendislik projelerini finansmanında daha dikkatli hesaplamalar yapması gerektiği belirtildi. Özellikle de kredi veya proje garantileri için sağlanan paralar konusunda. Kurum ayrıca AB ve üye ülkelerin yalnızca ödeme yapmayı garanti altına almayı değil aynı zamanda harcamaların etkisi üzerinde daha fazla düşünmesi gerektiğini de vurguladı.
Rapor AB maliye bakanlarının ek AB bütçesinin ele almalarına birkaç gün kala açıklandı. Bu ek bütçe önlemleri kabul edilirse İngiltere’ye ek maliyeti 2,1 milyar euro, Hollanda’ya maliyeti ise 640 milyon euro olacak. Hollanda hükümeti bu miktarı ödemek için ek zaman talep ederken İngiltere Başbakanı David Cameron 1 Aralık’a kadar ödeme yapmayacakları uyarısında bulundu.