Türkiye’de bol miktarda tüketilen deniz ürünlerinden olan midyenin zararları üzerine araştırma yapan bilim insanları, bu canlıda kadmiyum, kurşun, civa gibi ağır metallerin yanı sıra tarımsal karışım kalıntılarının bulunabileceğini belirtti. Marmara Üniversitesi Hidrobiyoloji Anabilim Dalı öğretim üyesi Doç. Dr. Figen Esin Kayhan, midyelerin beslenmek amacıyla suyu filtre ederken, suda bulunan kadmiyum, kurşun, civa gibi ağır metalleri, kimyasal maddeleri, endüstriyel atıkları ve bazı patojen organizmaları da bünyelerine aldıklarını belirtti.
SAĞLIK RİSKİ YÜKSEK
Midyelerin yaşadıkları suyun kalitesi hakkında bilgi verdiklerini söyleyen Doç. Dr. Kayhan, 'Elbette ki çöp ve kanalizasyon bağlantısı olan sularda yaşayan midyelerin avlanarak tüketilmesi bazı sağlık problemleri doğurabilir. Temiz sulardan yakalanan midyeler ise zehirli ve zararlı madde içermezler. Ama kirli sulardan avlanan midyeler için tam tersi geçerlidir. Özellikle avlandıkları bölgede kanalizasyon bağlantısı varsa bu risk oldukça yüksektir. Özellikle dışkı kökenli maddelerin bulaştığı midyelerin tüketilmesi sağlık açısından önemli riskler taşır. Hemen her köşe başında ve açıkta satılan midye dolma da sağlık riski taşımaktadır' diye konuştu.
ÇİFTLİK MİDYESİ TÜKETİN
Akdeniz midyeleri üzerine bilimsel çalışmalar yapan uzman biyolog Salim Güldür de, Türkiye’de bol bulunan bu deniz canlısının tüketilmesinin insan sağlığı açısından risk taşıdığını söyleyerek, 'Ülkemizde çiftliklerde üretilen midyenin tüketilmesinde sakınca görmüyoruz. Çünkü kültür yetiştiriciliği yapılan alanların suları mikrobiyolojik, kimyasal ve fiziksel olarak kontrol altında tutuluyor. Temiz denizlerden elde edilen midyelerde ise bu risk bulunmuyor' dedi.