info@ellidokuz.com
Dolar Alış
:
34.4495
Dolar Satış
:
34.5115
Euro Alış
:
36.2759
Euro Satış
:
36.3412
Aranıyor, lütfen bekleyiniz...

Yeni Nesil Ölümcül Madde Flakka

İstanbul başta olmak üzere pek çok şehirde ortaya çıkan madde bağımlısı gençlerin içler acıtan durumu, yeni bir madde bağımlılığını gündeme getirdi.

Özellikle son zamanlarda Bonzai’den de daha ucuz olan ve kullanıldığında kişiyi adeta zombiye çeviren ‘Flakka’ isimli madde ‘alpha-PDP’ içeren kimyasal bir uyarıcı. Banyo tuzuna benzeyen bu madde, sentetik uyuşturucuların içinde en güçlüler arasında dikkat çekiyor.

FLAKKA NEDİR?

Rusya menşeili olan bu uyuşturucunun ilk olarak Amerika’da ortaya çıktığı belirtildi. Son olarak Brezilya’da da bu hapı kullananların birer zombi gibi davrandığı ve yamyam özellikleri gösterdiği tespit edildi. Sentetik bir uyuşturucu olan bu maddeyi kullanan insanlar, filmlerde gördüğümüz gibi adeta yaşayan ölülere dönüşüyorlar. Uyuşturucu maddenin etkisiyle etrafta bulunan kişilere saldrımaya başlayan insanlar, çevrelerine korku salıyorlar. Flakka Efekti adı verilen uyuşturucu son birkaç yıldır ABD’de oldukça yaygınlaştı. Bilimsel adı alpha-pyrrolidinopentiophenone olan ve bonzai gibi ucuz ve öldürücü etkilere sahip olan sentetik uyuşturucu, kullanan kişileri çoğunlukla öldürüyor, ölmeyenlerde ise kalıcı olarak beyin hasarı bırakıyor. Son derece uyarıcı olan bu madde, insanı çıldırtacak derecede paranoyaya yol açabiliyor. Zombi hapını kullananların hiç tanımadıkları insanların yüzlerini parçalayayıp yedikleri vakalar da bulunuyor.

FLAKKA’NIN İÇİNDE NE VAR?

Flakka adı verilen ve Zombi Hapı olarak bilinen sentetik uyuşturucunun etkisiyle garip davranışlar sergileyen insanların görüntüleri şu günlerde sosyal medyada en çok konuşulan konulardan biri. Flakka adı verilen hap, banyo tuzunda da bulunan amfetamin benzeri bir kimyasal sentetik uyuşturucu madde. Sentetik uyuşturucu piyasada bulunan çok daha kötü etkilere sahip diğer uyuşturucu maddelerine alternatif olarak üretilse de etkileri bir hayli farklı. Bu uyuşturucu maddeyi kullanan kişiler ilk olarak kalp atışında hızlanma, duygularda ani değişim yaşıyor ve ardından halüsinasyonlar görmeye başlıyor. Zombi Hapı’nı kullananlarda kalıcı psikolojik sorunlar oluşuyor; hatta kalp krizine bile geçirebiliyorlar.

Üsküdar Üniversitesi Öğretim Üyesi Psikiyatri Uzmanı Doç.Dr. Gül Eryılmaz, son günlerde ortaya çıkan “zombi” görünümlü kişilerin kullandığı yeni bir madde olan “Flakka”nın ‘alpha-PDP' içeren kimyasal bir uyarıcı olduğunu söyledi.

ÖLÜMCÜL UYUŞTURUCU MADDE: FLAKKA

Uyuşturucu kullanım yaşının giderek düşmesinin yanı sıra yeni uyuşturucu maddelerinin ortaya çıkmasının da bir o kadar tehlikeli hal aldığını ifade eden Eryılmaz, son zamanlarda Bonzai'den de daha ucuz olan ve kullanıldığında kişiyi adeta zombiye çeviren ‘Flakka' isimli uyuşturucunun kullanımının ülkemizde de görüldüğünü söyledi.

BONZAİ'DEN DAHA UCUZ VE ETKİLİ

Kullanıcılar arasında “zombi yapan madde” olarak geçse de Flakka'nın ‘alpha-PDP' içeren kimyasal bir uyarıcı olduğunu belirten Doç. Dr. Gül Eryılmaz, şunları söyledi:
“Flakka, sentetik uyuşturucular içerisinde en güçlülerinden sayılmaktadır. Yapısal olarak banyo tuzuna benzerlik göstermektedir. Birçok kullanım yöntemi vardır. Ucuz olması ve kolay elde edilir olması, hızlı etki etmesi nedeni ile bu maddenin dünyada bağımlılığı giderek artış göstermektedir. Flakka kullananların yaklaşık %50'sinde bağımlılık bildirilmesi bağımlılık potansiyelinin yüksek olması, genellikle genç erişkinler de bağımlılığı gözükmesi nedeni ile giderek önemli olmaya başlamıştır. Bu madde alındıktan sonra başkalarına zarar verme şeklinde davranışların olabilmesi nedeniyle zombi yapan madde olarak anılması şaşırtıcı değildir. Özellikle Bonzai'den daha ucuz olması nedeni ile bu yeni maddelerin bağımlılığı açısından ailelerin ve gençlerin dikkatli olması önerilmektedir. Bu madde alındıktan sonra halüsinasyonlar, bedensel güçte artış, tuhaf hareketler, saldırganlık, şüphecilik, kalp ve solunum problemleri, intihara sürükleme ve ölüm görüldüğü bildirilmiştir.”
BAĞIMLILIK TEDAVİSİNDE DİSİPLİN ŞART

Bağımlılık tedavisinin belli bir disiplin içerisinde sürdürülmesi gereken bir tedavi olduğunu kaydeden Eryılmaz, “Tedavinin kişinin kendisi, aile ve tedavi ekibi olmak üzere üç ayağı vardır. Bu ayaklardan birinin eksik kalması tüm tedaviyi ekileceği için ailelerin baş etmekte zorlandıkları durumlarda tedavi ekibinden destek almaları hem kendilerine hem de yakınlarına yardımcı olacaktır” tavsiyesinde bulundu.

TÜRKİYE UYUŞTURUCU ÖLÜMLERİNDE AVRUPA BİRİNCİSİ

BM Uyuşturucu ve Suç İle Mücadele Dairesi (UNODC) verileri incelenerek Türkiye ve Dünyanın uyuşturucu raporu çıkarıldı. Ajans Press'in incelemesine göre dünyada yetişkin nüfusun yaklaşık yüzde 5'lik dilimi yani 250 milyon kişinin en az bir uyuşturucu madde kullandığı belirtildi.

Dünyada uyuşturucuya bağlı ölümler önceki yıllara kıyasla sabit kalarak 207 bin olarak kayıtlara geçti. Kullanıcı sayısının 183 milyon olduğu tahmin edilen esrar, dünya genelinde en yaygın kullanılan uyuşturucu olma özelliğini taşıyor. Amfetaminler ise en yaygın kullanılan ikinci uyuşturucu olma özelliğini taşırken geçtiğimiz yıllarda azalma eğilimi gösteren eroin son iki yılda Kuzey Amerika, Orta ve Batı Avrupa'da hızla tırmanışa geçti.

Türkiye'de her geçen yıl artan uyuşturucu kullanımı ise artık çok tehlikeli bir boyut almaya başladı. Sentetik uyuşturucu kullanımı sonucunda yaşanan ölümlerde Türkiye, Avrupa ülkeleri arasında birinci sırada yer aldı. 2015 yılı verilerine göre 580 kişi yüksek dozda uyuşturucu kullanımı nedeniyle yaşamını yitirdi. Sentetik uyuşturucunun en yaygın olarak kullanılanı bonzai olurken, bu uyuşturucunun ucuz ve temin edilebilir olması ölümlerin artmasındaki en büyük etken oldu. Medyanın da gündeminden düşürmediği uyuşturucu kullanımı hakkında yılbaşından günümüze 39 bin 896 haber yansıması tespit edilirken geçtiğimiz yılın aynı döneminde bu rakam 32 bin 379 oldu. Türkiye'de son yıllarda çok yaygın olarak kullanılan ve birçok insanın ölümüne neden olan bonzai hakkında ise son altı ayda 4 bin 889 haber yapıldı.