AB Komisyonu‟nun açıklaması aynı zamanda toplam kaynağın ülkeler arasında nasıl bölüştürüleceğine ve hangi politika önceliklerine odaklanılacağına dair ayrıntıları da içeriyor. Geçtiğimiz yıl AB‟nin verdiği karara göre toplam fon miktarı 11 milyar € olarak belirlenmişti. Bu kaynak Genişleme Politikası kapsamındaki ülkelere IPA II (Katılım Öncesi Mali Yardım Enstrümanı) aracılığı ile kullandırılacak. IPA kapsamındaki ülkeler, mali kaynağın kullanılacağı politika önceliklerinin belirlenmesi çalışmalarına doğrudan katkıda bulunabilecek. Politika önceliklerinin belirlenmesi çalışmaları esnasında Avrupa Parlamentosu, AB üye ülkeleri, sivil toplum kuruluşları, uluslararası kuruluşlar ve mali kuruluşların görüşleri de alınacak.
IPA kaynakları ile desteklenecek olan reform çalışmalarının yönetişim, kamu idaresi reformları, hukuk ve temel hak ve özgürlüklerin üstünlüğünün yanı sıra ekonomik büyüme ve rekabetçilik alanlarında olması öngörülüyor. Bu alanlarda gerçekleştirilecek sonuç odaklı reformlar Katılım Öncesi Mali Yardım Enstrümanı kaynaklarından desteklenebilecek.
Daha önce yürürlükte olan Katılım Öncesi Mali Yardım Enstrümanı IPA‟nın devamlılığını sağlamk amacıyla yeni dönemde yürürlükte olacak olan IPA II daha basitleştirilmiş kurallar çerçevesinde işleyecek.
AB IPA TÜRKİYE KAYNAK REFORM DESTEĞİ:
2014=620.4
2015=626.4
2016=630.7
2017=636.4
2018-220=1.940.0
TOPLAM= 4.453.9