info@ellidokuz.com
Dolar Alış
:
34.4495
Dolar Satış
:
34.5115
Euro Alış
:
36.2759
Euro Satış
:
36.3412
Aranıyor, lütfen bekleyiniz...

Tehditlere Rağmen Kudüs Tasarısı Kabul Edildi

ABD`nin tehditlerine rağmen Kudüs tasarısı 128 evet oyuyla kabul edildi. ABD ve İsrail dışında 7 ülke ret oyu verirken, 35 ülke de çekimser oy kullandı.

ABD ve İsrail dışında 7 ülke ret oyu verirken, 35 ülke de çekimser oy kullandı. Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'ndaki kritik oylamanın ardından Filistin lideri Mahmud Abbas'ın sözcüsü, "BM oylaması Filistin için bir zafer dedi". Birleşmiş Milletler Kudüs tasarısını oyladı ve 128’e karşı 9 oyla tasarı kabul edildi.

ABD Başkanı Donald Trump’ın Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanıyacağını açıklamasının ardından bugün Birleşmiş Milletler Genel Kurulu ABD’nin tehditlerine rağmen tasarıyı kabul etti. Oylamanın ardından Ankara’dan da son dakika açıklamaları geldi. Cumhurbaşkanı Erdoğan BM’nin tarihi kararı ardından üç dilde açıklama yaptı.Trump’ın tehditleri sonrasında Honduras, Togo ve Guatemala gibi ülkeler ABD’nin yanında yer alırken Kanada, Arjantin, Çekya ve Polonya’yla birlikte Bosna Hersek’in çekimser olması tepki çekti.

Trump'ın küstah bir şekilde yaptığı Kudüs açıklamasının ardından dün de, “Oylamayı takip edip bize karşı oy verenleri not edeceğiz. Onlara para yardımı yapmacağız” açıklamasının ardından New York'taki Birleşmiş Milletler Genel Kurulu bir araya geldi. Oylama sonucunda ABD’nin tehditlerine Kudüs tasarısı rağmen oy çokluğu ile kabul edildi.

128 EVET, 9 RET

BM'de yapılan oylamada ABD'nin kararına karşı tasarı kabul edildi. Oylamada 128 evet, 9 ret ve 35 çekimser oy kullanıldı. ABD ve İsrail haricinde ret oyu veren ülkeler Palau, Guatemala, Togo, Nauru, Honduras, Marshall Adaları ve Mikronezya olurken, çekimser oy kullanan ülkeler arasında ise özellike Bosna Hersek'in yer alması sosyal medyada tepki çekti.

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu mevkidaşı ile birlikte basının sorularını yanıtladı. Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu mevkidaşı ile birlikte basının sorularını yanıtladı.

Oylamada çekimser kalan ülkeler şu şekilde: Çekya, Kanada, Arjantin, Fiji, Güney Sudan, Romanya, Polonya, Uganda, Panama, Filipinler, Meksika, Macaristan, Bosna-Hersek, Haiti, Jamaika, Kiribati, Kamerun, Kolombiya, Dominik Cumhuriyeti, Ekvator Ginesi, Benin, Vanuatu, Trinidad Tobago, Malavi, Tualu, Solomon Adaları, Ruvanda, Paraguay, Kiribati, Lesotho, Litvanya, Bhutan, Benin, Avustralya ve Antigua ve Barbuda.

Kritik oylamanın ardından Filistin lideri Mahmud Abbas bir açıklama yaptı. Abbas'ın sözcüsü, “BM oylaması Filistin için bir zafer” dedi. Abbas'ın sözcüsü Nebil Ebu Rdainah, “Birleşmiş Milletler ve diğer bütün uluslararası forumlarda bu işgale karşı mücadelemize devam edeceğiz ve Filistin devletini Doğu Kudüs'ü başkentimiz ilan ederek kuracağız” dedi. Oylamadan önce küstah açıklamalarda bulunan İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun sözcüsü, “Bu oylamayı reddediyoruz ve ABD Başkanı Trump'ın Kudüs konusundaki tutumundan dolayı minnettarız” açıklamasını yaptı.

ABD'nin hafta başında Güvenlik Konseyi'nde veto ettiği Kudüs tasarısı, Türkiye ve Yemen'in talebiyle bugün Genel Kurul'a geldi. Tasarıda Trump'ın Kudüs açıklamasının yasa dışı kabul edilmesi istenirken Kudüs'ün statüsü için müzakere yapılması gerektiği belirtiliyor.

Oturumu takip eden ABD'li gazeteci Steve Herman, Twitter üzerinden yaptığı paylaşımda Avustralya, Kanada ve Gürcistan'la birlikte Macaristan ve Çekya'nın diplomatlarının oturumda olmadığını duyurdu. Yemen'in Daimi Birleşmiş Milletler Temsilcisi Halid Hüseyin Muhammed el Yemeni, “ABD'nin Kudüs kararı geçersiz. Bugün Yemen ve Türkiye ile işbirliği halinde Kudüs konusunda taslak bir karar sunuyor” ifadesini kullandı.

Filistin Dışişleri Bakanı Riyad el Maliki çıktı. Maliki'nin açıklamalarının ardından Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu konuşmasına başladı. Çavuşoğlu, ABD'nin Dünya'yı tehdit ettiğini söylerken “Güçlü olmak haklı olmak demek değildir. Dünya 5'ten büyüktür” ifadesini kullanarak konuşmayı tamamladı.

Çavuşoğlu, “ABD'nin Kudüs'ü İsrail'in başkenti kabul etme kararı bütün değerlere yönelik bir saldırıdır. İstanbul'da bir Kudüs zirvesi gerçekleştirdik. İslam İşbirliği Teşkilatı, dünyadaki en büyük ikinci hükümetlerarası organdır. İsrail Parlamentosu tarafından 1980 yılında alınan kararı reddetmiş ve Doğu Kudüs'ü Filistin'in başkenti olarak kabul etmiştir. Kudüs, üç semavi din için kutsal bir kenttir ve bu tarihi statüyü muhafaza etmek tüm insanlığın görevidir. ABD'nin kararı da bu çok kimlikli yapısına yönelik bir tehdittir ve iki devletli çözümü tehlikeye atmıştır. Bazı üye devletlerin maddi yardımlarla tehdit edilmesi kabul edilemez, bu zorbalıktır. Üye devletlerin oyu satılık değildir” dedi.

Çavuşoğlu'nun ardından kürsüye çıkan ABD'nin daimi BM Temsilcisi Nikki Haley konuşmasına, “ABD'nin BM'ye en çok para yardımı yapan ülke” olduğunu anlatmasıyla başladı. Haley, BM'nin İsrail'e karşı olan tutumunun kurumun güvenilirliğine zarar verdiğini dile getirerek, “ABD BM'ye çok cömert katkılarda bulunmasının karşılığında saygısızlığa uğruyor” dedi.

Haley, “ABD büyükelçiliğini Kudüs'e taşıyacaktır bunu ABD halkı istiyor ve doğru olan da budur. Hiçbir oylama bunu değiştirmeyecektir. Ama bu oylama Amerikalıların BM’ye nasıl baktığı ve bizim bize BM’de saygısızlık yapan ülkelere nasıl baktığımız konusunda bir fark yaratacaktır” derken, ABD'nin kendisini yalnız bırakan ülkeleri unutmayacağını dile getirdi.

Haley'den sonra sahneye çıkan İsrail'in daimi BM Temsilcisi Danny Danon, oylamada ABD ve İsrail aleyhine karar vereceklere de küstahça “kukla” tanımlamasını yaptı.