info@ellidokuz.com
Dolar Alış
:
35.0619
Dolar Satış
:
35.1251
Euro Alış
:
36.4162
Euro Satış
:
36.4818
Aranıyor, lütfen bekleyiniz...

Grönland ın Yüzde 97 si Eriyor

NASA, Grönland buzulunun Temmuz ayı içinde geçmişte hiç olmadığı kadar hızlı eridiğini, buzulun yüzeyindeki alanın yüzde 97’sinde erime sinyalleri görüldüğünü açıkladı.

 

NASA(ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi), bilim insanları, Grönland’a ait son dört yılın uydu fotoğraflarında, yüzeyin yüzde 97’lik kısmının eridiğine dair elde edilen bilginin,‘uydu hatasından kaynaklanan bir durum olduğunu zannettiklerini’ de itiraf etti.
 
Yaşanana erimeyi gözler önüne seren dört günlük uydu görüntüleri bilim insanlarını alarma geçirirken, yaşanan hızlı değişimin ileride neden olacağı değişimler konusunda endişelere neden oldu.
 
NASA, Salı günü web sitesinden yaptığı açıklamada, “Uydu görüntülülerinin şoke edici veriler sunduğunu, bu yüzden ilk başta gerçek olduklarına inanmadıklarını” belirtti. NASA’nın Jet İtiş Gücü Laboratuvarı’ndan Son Nghiem, “Tablo o kadar sarsıcıydı ki ilk baktığımda bunun gerçek mi yoksa veri hatasından mı kaynaklandığı konusunda emin olamadım” dedi.
 
NASA’nın Maryland eyaletindek, Uzay Uçuş Merkezinde görevli  Dorotth Hall, uydu verilerini doğrulayarak, Temmuz ayının ortalarında olağandışı bir sıcaklık ölçümü yapıldığını, Grönland’ın yüzeyinde, çok geniş alana yayılmış bir erime yaşandığını ifade etti. Georgia Üniversitesi’nden iklim bilimci Thomas Mote ve New  York Üniversitesi’nden Marco Tedesco, uydu verilerinin doğruluğunu onayladı.
 
 
Fotoğraf: NASA
8-16 Temmuz tarihlerinde Grönland'ın yüzeyindeki erimeyi gösteren fotoğraflar.
 
DÖRT GÜNDE OLAĞANDIŞI ERİME
NASA’nın Salı günü açıkladığı veriler, 8-12 Temmuz tarihlerini kapsıyor. Bu süre içinde, uydular Grönland’ın yüzeyinde erime yaşanan alanın yüzde 40’tan yüzde 97’ye çıktığını ortaya koydu. Bilim insanları, yaşanan büyük değişimin, 8-16 Temmuz tarihleri arasında yaşanan beklenmedik sıcaklık artışından kaynaklandığını düşünüyor.
 
Georgia Üniversitesi’nden iklim bilimci Mote, Guardin'a verdiği bilgide, Grönland’daki hava koşullarının 21 veya 22 Temmuz gibi normale döndüğünü belirtti. Mote, “Gördüğümüz veriler, Grönland buzulunun en üst seviyesini ilgilendiriyor... Buzulun alt tabakalarında ise normalden önce başlayan erimeye tanık oluyoruz. Son 30 yıldır yaşananlar ısınan atmosferin getirdiği olağan bir durum” dedi.
 
Grönland’ın yüzeyindeki buzulların neredeyse yarısı, yazın eriyor. Kış döneminde tekrar eski haline dönen kıta, son yıllarda çok daha erken erimeye başladı. Bilim insanları, bir hafta önce  Grönland’daki değişimi gözler önüne seren çok önemli bir olaya daha tanık olmuştu. Petermann Buzulu, 120 km karelik bir parça kaybetmişti.
 
'2012’DE ERİME HIZLANACAK'
Ohio State Üniversitesi’nde buzulbilimci olan Jason Box, bu hafta içinde Grönland’dan döndükten sonra yaptığı açıklamada, “2012 süresince buzulda büyük bir erime beklediğini ve yaz döneminde yaşanan kar yağışında ise azalma yaşanacağını” söyledi.
 
Hava sıcaklığındaki ani artışın tek sorumlu olmadığına dikkat eden Box, “Grönland’da anormal bir durum yaşıyoruz ve durumun üst üste yedi yaz döneminde gerçekleşiyor olması çok düşündürücü” dedi.
 
NASA Goddard Uzay Uçuş Merkezi’nde buzulbilimci olan Lora Koenig, “Grönland’da hızlı erime süreçlerinin her 150 yılda bir yaşandığını, ancak son yıllardaki erimenin çok daha geniş çaplı olduğunu” ifade etti. Koenig, “Eğer gelecek yıllarda bu erimeyi gözlemlemeye devam edersek, bu gerçekten endişe verici olacak” yorumunu yaptı. 
 
Erimenin mevcut hızda devam etmesi halinde ilk gözlemlenecek değişim, deniz seviyesinin yükselmedi ve Arktik’in ısınması olacak. Grönland’ın merkezinde, buzul derinliği üç bin metre. Ancak buzulun kenarlarında bu derinlik çok daha az ve sıcaklığa karşı bu bölgeler daha hassas kalıyor.