İngiltere’nin Nottingham Üniversitesi’nde akademisyen olan Profesör Harminder Dua, oftalmoloji (gözbilim) kitaplarının yeniden yazılmak zorunda kalacağını öne sürdü. İngiliz bilim insanı, ‘korneada altıncı bir tabaka keşfettiğini’ belirtti.
Discovery News sitesinin haberine göre, Dua, “Korneanın derinindeki bu yeni ve ayrı tabaka sayesinde göz ameliyatlarını daha güvenli bir şekilde yapmanın yöntemlerini keşfedebiliriz” dedi.
Dua, “Klinik açıdan bakarsak, korneanın arkasını etkileyen birçok hastalık var ve dünyanın dört bir yanındaki doktorlar bu rahatsızlıkların bu bölgedeki bir yapıyla ilgili olduğunu düşünüyor” ifadesini kullandı.
SÜPER İNCE TABAKA
Keşfi yapan Profesör’ün adını alan ‘Dua Tabakası’, gözlemlenmesi son derece zor bir yapı.
Ophthalmology dergisinde yayımlanan araştırmaya göre, 15 mikronluk kalınlığıyla, Dua Tabakası 550 mikron kalınlığındaki korneanın çok küçük bir kısmını oluşturuyor.
Dua ve meslektaşları, korneanın arkasında yer alan katmanı, katmanları birbirinden ayırmak için küçük hava kesecikleri enjekte ettikten sonra elektron mikroskobuyla gözlemleyerek tespit etti.
Dua, korneanın üzerinde sıvı birikmesiyle tümsek oluşturan ve görüş bozukluğuna neden olan ‘keratoconus’ gibi rahatsızlıkların altıncı tabakadan kaynaklanıyor olabileceğini öne sürdü. Ayrıca, cerrahların, Dua Tabakası’nın yanına bir hava keseceği enjekte edilerek ne kadar dayanıklı olduğunu test edebileceği, bu şekilde yeni cerrahi yöntemler geliştirebileceği ifade edildi.