info@ellidokuz.com
Dolar Alış
:
35.0619
Dolar Satış
:
35.1251
Euro Alış
:
36.4162
Euro Satış
:
36.4818
Aranıyor, lütfen bekleyiniz...

Boşanmanın En Büyük Nedeni

Türkiye de 2001-2010 dönemine ait işsiz sayısı ile boşanma sayıları incelendiğinde ortaya çarpıcı bir sonuç çıktı.

 

Buna göre işsizliğin boşanmalardaki etkisi sadece yüzde 1'de kaldı. Maddi imkanları artan çiftler arasında boşanma sayısının da artması dikkat çekti.
Bugün gazetesinde yer alan habere göre; Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi İktisadi Gelişme ve Uluslararası İktisat Anabilim Dalı'ndan Doç.Dr.Ali Rıza Sandalcılar, yaptığı araştırmada "İşsizlik boşanmayı etkiliyor mu" sorusuna cevap aradı.
 
Sandalcılar Türkiye'de 2001-2010 dönemine ait işsiz sayıları ile boşanma sayılarını inceledi. Araştırmanın sonucunda işşizliğin boşanmaya etkisi yüzde 1 çıktı. Aksine refah arttıkça boşanma da artıyor.Sandalcılar araştırmasıyla ilgili şunları söyledi: "Boşanma halinde çiftler bir taraftan maddi kayıplarla bir taraftan da manevi kayıplarla karşı karşıya kalıyor. Türkiye'de ekonomik krizin olduğu yıllarında çiftler her şeye rağmen evliliklerini sürdürmeye devam etmek istiyor. Çünkü çiftler boşanmanın maliyetlerini bu noktada üstlenmek istemiyor. Bu yöndeki istekler kriz sonrasına veya iş bulduktan sonraki dönemlere erteleniyor.
 
"GELECEK ENDİŞELERİ KALMIYOR
 
Araştırma sonucunda ortaya çıkan analizlerin şaşırtıcı olmasına dikkat çeken Doç.Dr.Ali Rıza Sandalcılar "İşsizliğin boşanmalara etkisi sadece yüzde 1 çıktı" dedi.Sandalcıla sözlerine şöyle devametti: "İnsanlar ekonomik refaha eriştikleri zaman aile bağları gevşiyor. Gelecek endişeleri ortadan kalkıyor ve çiftler arasındaki bağlılık kısmen yumuşuyor. Buna rağmen işsizliğin olduğu dönemlerde çiftlerin birbirine daha sıkı sarıldığını gördük.
 
"EN BÜYÜK NEDEN İLGİSİZLİK
 
Kadınların yüzde 52,9'ununn erkeklerin ise yüzde 54,8'inin aldatma/ aldatılma, sorumsuzluk ve ilgisizlik nedeniyle boşandıkları tespit edildi. Araştırmada işsizliğin sosyal maliyetlerine bakıldığında "Evin geçimini sağlayamama" kadınlarda yüzde 1,1, erkeklerde ise yüzde 1,4 gibi oldukça düşük bir oranda boşanma sebepleri arasında yer aldı.