info@ellidokuz.com
Dolar Alış
:
35.0619
Dolar Satış
:
35.1251
Euro Alış
:
36.4162
Euro Satış
:
36.4818
Aranıyor, lütfen bekleyiniz...

Yapay Kalp 75 Gün Sonra Durdu

Fransa’da tamamıyla yapay kalbin nakledildiği 76 yaşındaki hasta operasyondan 75 gün sonra hayatını kaybetti.

Fransa'da, tamamen yapay kalbin nakledildiği hasta hayatını kaybetti.
 
Naklin yapıldığı Paris'teki Geoges-Pompidou Hastanesi, inek derisi kullanılarak geliştirilen dünyanın ilk yapay kalbinin nakledildiği 76 yaşındaki hastanın, operasyondan 75 gün sonra pazar günü öldüğünü duyurdu.
 
Hastanın kesin ölüm nedeninin ancak yapılacak detaylı araştırmalar sonucunda tespit edileceği açıklandı.
 
Operasyonda yer alan Nantes'daki CHU Hastanesi'nden Dr. Christian Latremouille, hastanın ölümünü hiç beklemedikleri, hatta geçen hafta sonu sağlık durumuyla ilgili iyi haberler aldığını söyledi.
 
Hastanın ölümüne en az yakınları kadar üzüldüklerini belirten Latremouille, "Bize dünyanın ilk yapay kalbini nakletme şansını veren hastamıza ve ailesine minnettarız. Gerçekten çok üzgünüz. Bu hikaye kötü bir sonla bitmiş olsa da bilim adına umudumuzu asla kaybetmeyeceğiz" ifadesini kullandı.
 
Latremouille, öncelikli hedeflerinin hastanın nakilden sonra 1 ay yaşaması olduğunun altını çizerek, bu sürenin 2,5 aya çıkmasıyla daha çok cesaretlendiklerini de sözlerine ekledi.
 
10 SAATLİK OPERASYON
 
Merkezi Paris'te bulunan Carmat adlı şirket tarafından, Dr. Alain Carpentier öncülüğünde, pıhtılaşma gibi sorunlara yol açabilecek plastik maddeler yerine inek derisi kullanılarak geliştirilen "protez kalp", 18 Aralık'ta Paris'teki Geoges-Pompidou Hastanesi'nde, 16 kişilik bir uzman ekibin yer aldığı 10 saat süren operasyonla, 76 yaşındaki erkek bir hastaya nakledilmişti. Hastanın operasyondan sonra durumunun iyi olduğu ve iyileşme sürecine girdiği kaydedilmişti.
 
Normal kalbin görevini taklit ederek otomatik kan dolaşımı sağlayan yapay kalbin dünya çapında 100 binden fazla hastaya umut olması bekleniyordu. Carmat şirketi, yapay kalple ilgili klinik deneylerin 2014'te sona ermeden tamamlanmasının planlandığını ve başarılı olunması halinde tamamen yapay kalbin Avrupa'da ve daha sonra da ABD'de pazarlanabileceğini açıklamıştı.
 
Tamamen yapay bir kalbin hastaya nakledilmesi fikri, ilk kez 20 yıl önce, ameliyatı yapan Dr. Carpentier tarafından ortaya atılmıştı. Kalp yetmezliği son safhada, hayatta kalma ihtimali çok az olan hastalara umut olan yaklaşık 900 gram ağırlığındaki yapay kalbin fiyatı 140 bin-180 bin Euro. Fransa'da normal kalp nakli ise 250 bin Euro'ya mal oluyor.
 
Tamamen yapay kalp, erkeklerin anatomisine yüzde 86, kadınlarınkine yüzde 20 uyumlu. Carmat şirketi, kadınlara daha fazla uyum sağlayabilmesi için yapay kalbi küçültmeyi planlıyor.