ABD’de son zamanlarda uygulanmaya başlayan bir uygulama özellikle çalışanları oldukça memnun ediyor. Business Insider sitesinin haberine göre henüz belli başlı birkaç firmada başlayan ‘sınırsız tatil’ ilk bakışta ütopik bir iş modeli gibi görünse de, bunu başarıyla hayata geçirebilen şirketler var.
Sınırsız tatil uygulaması suistimale açık olsa da yetkililer korktukları kadar olumsuz bir durum olmadığını söylüyor.
İnsan Kaynakları Yönetim Topluluğu (SHRM)’in verilerine göre ABD genelinde ‘sınırsız tatil’ uygulamasını şirketlerin sadece %1’lik bir kısmı uyguluyor. 2014 yılında %2’lik başka bir kısım da bu uygulamayı hayata geçirmeyi planlıyor.
‘Sınırsız tatil’e en fazla Silikon Vadisi’ndeki yeni başlayan şirketlerde rastlanıyor. Ancak Netflix, Best Buy ve Evernote gibi büyük şirketler de bu uygulamayı kullananlar arasında.
‘Sınırsız tatil’in artıları
1) Çalışanlar uzun tatiller yaparak enerjilerini depolayabiliyor. Araştırmalar bu şekilde çalışmanın klasik çalışmaya göre çok daha verimli olduğunu ortaya koyuyor.
2) Çalışanların güveni ve esnekliği artıyor. Çalışanlar sınırsız izin hakkı sayesinde şirketleriyle aralarındaki güveni sağlamlaştırmış oluyor. Şirketler çalışanlarından ‘çok sıkı’ çalışmalarını isterken bunun karşılığında da istedikleri kadar tatil yapabilme imkanı sunuyor. Proje bazlı çalışmalarda projenin biteceği tarihe kadar olan süreyi istedikleri gibi kullanma şansları oluyor.
3) Çalışanlar sınırsız tatil sunan şirketlerde çalışmayı istedikleri için, bu şirketlere olan talep artıyor. Bu sayede de şirketler en yetenekli elemanları seçebilme imkanına kavuşuyor.
Eksileri;
1) Çalışanlar arasında denge kurmak zorlaşıyor. Herkes aynı anda tatil yapamayacağı için tatil dönemlerini ayarlamak yönetimsel kadrolar için oldukça zor bir süreç halini alıyor.
2) Çalışanların sınırsız tatil imkanından kendi istekleriyle az yararlanması. İnsanlar kullanacakları tatilin süresi konusunda kararsız kalıyor ve bilinçli olarak az tatil yapıyorlar.
3) Uygulamanın bazı iş kolları için uygulanabilir olmaması. Sınırsız tatil uygulaması saat başına ücret ödenen işler ya da çağrı merkezi gibi iş yerleri için pratikte uygulanması imkansız bir iş modeli olarak karşımıza çıkıyor.