info@ellidokuz.com
Dolar Alış
:
34.4642
Dolar Satış
:
34.5263
Euro Alış
:
35.9849
Euro Satış
:
36.0497
Aranıyor, lütfen bekleyiniz...

Salak Dağı’nın Son Kurbanı Oldu

Endonezya’da kaybolan Rus uçağının enkazı, pilotların her yıl en az bir uçak çarptığı için ‘uçak mezarlığı’ dedikleri Salak Dağı’nda bulundu. Kimsenin sağ kurtulamadığı kaza, ilk belirlemelere göre, uçağın irtifa kaybetmesinden kaynaklandı ve Rusların en yeni jeti, 2000 bin metre yükseklikteki dağın 800 metrelik bir yamacına çakıldı.

ÇARŞAMBA günkü uçuş sırasında radardan görüntüsü kaybolan Rus uçağının enkazına ulaşıldı. Endonezya’da müşteriler için gösteri amaçlı gerçekleştirilen uçuş sırasında kaybolan uçağın, Cakarta Havalimanı’na 60 kilometre uzaklıkta bulunan iki bin metre yükseklikteki Salak Dağı’na çarptığı belirlendi. Sekiz kişilik mürettebat ve 37 yolcusu bulunan uçaktan sağ çıkan olmadığı kesinleşti. Sovyet rejimi sonrası Rusya’sında üretilen ilk sivil uçak Sukhoi SJ-100’ün enkazına, Salak Dağı’nın 800 metre yükseklikteki dikey yamaçlarından birinde rastlandı. Uçakta sekiz Rus, iki İtalyan, bir Fransız, bir ABD ve 33 Endonezya vatandaşı bulunuyordu.

Alçaldığı için çarptı

Cakarta Havalimanı radarından, kalkışından 20 dakika sonra kaybolan Rus yolcu uçağının dağa çarpmasına, üç bin metreden iki bin metreye alçalmasının neden olduğu kesinleşti. Salak Dağı’na çarpmadan kısa süre önce uçağın kaptan pilotu Aleksander Yablontsev’in, Cakarta kontrol kulesinden daha düşük irtifaya geçme izni aldığı biliniyordu. Kaza bölgesinin, daha önce de birçok uçağa mezar olan bir dağ olduğu belirlendi. Jakarta Post gazetesi, yerli pilotların feci kazayla ilgili şu görüşlerine yer verdi:

Burası gösteri kaldırmaz

“Salak Dağları her yıl en az bir uçağa mezar oluyor. Sivil uçakların yanı sıra askeri uçakların da bu dağa çarptığı olmuştu. Bölgeye aramızda ‘uçak mezarlığı’ adını koyduk. Bölgenin engebeli yapısını tam olarak bilmeyen Rus uçağı pilotuna burada gösteri uçuşu yapmasına izin verilmiş olması başlı başına bir hata.” Kaza piyasaya yeni çıkan Rus yapımı orta menzilli yolcu uçağının güvenli uçuş donanımı bakımından yetersiz kaldığını da gösterdi. Günümüzde tüm modern yolcu uçaklarında, havada bir engelle karşılaşma uyarı sistemi bulunuyor. Rus uçağında böyle bir sistemin bulunmaması veya çalıştırılmamış olması kazaya davet çıkarmış oldu.

170 sipariş verildi

35 milyon dolarlık bedeli görece ucuz kabul edilen 75 ila 95 yolcu kapasiteli uçaktan bugüne dek yaklaşık 170 adet sipariş edilirken, Endonezya firmalarının siparişlerde başı çektiği belirlendi. Kazada ölenlerin büyük bölümü gazeteciler ve bu modelden satın almak isteyen iş adamlarından oluşuyordu.