Dokuz ülkedeki mevkidaşlarıyla bir araya gelen ABD'li üst düzey yetkililerin de, IŞİD'e karşı yeni bir koalisyon oluşturması bekleniyor.
İngiltere Başbakanı David Cameron, yüksek hazırlık seviyeli yeni kuvvetin ki ila beş gün içinde dünyanın her yerinde mevzilenmeye hazır olması gerektiğini söyledi. Cameron, bu kuvvetin, NATO'nun kolektik savunma sözünün Doğu Avrupalı müttefikler için geçerli olduğunu da göstermeyi planladığını belirtti.
Cameron, NATO zirvesinin, yetkililer "karar günü" olarak niteledikleri ikinci gününün açılışını yaptı. Liderler, zirvenin ikinci gününde perşembe günü konuştukları tehditlere verecekleri yanıtı görüşecekler.
Diğer taraftan ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ve ABD Savunma Bakanı Chuck Hagel, Fransa, Almanya, İngiltere, Kanada, Avustralya, Türkiye, İtalya, Polonya ve Danimarka'daki mevkidaşları ile bir araya geldi.
Kerry, IŞİD'e karşı mücadeleyi, "bir araya gelebileceğimizi kanıtlama fırsatı" olarak niteledi. Kerry, eski modeldeki savunma yeteneklerinin, böyle bir şeye karşı birlikte hareket edip, tepki veremeyecek kadar buz kesmiş olmadığını söyledi.
Kerry, müttefiklerin cihatçı radikallerle karşı karşıya gelmeye hazır olduğunu ancak Ortadoğu'ya savaş birlikleri yerleştirmeyeceklerini söyledi.
"Sanırım buradaki herkes için bir kırmızı çizgi bu" diyen Kerry, bu kırmızı çizgiyi, o topraklara savaş askere göndermek olarak belirtti.
Cameron toplantıda İngiltere'nin yeni öncü kuvvete 3 bin 500 asker göndereceğini açıkladı.
İlerleyen saatlerde yetkililer, Cameron'ın sözlerine açıklama getirdi. İngiltere, 2015'in sonuna kadar, Baltık ülkelerindeki hava devriyeleri ve tatbikatlar için de dahil olmak üzere, Doğu Avrupa'daki güvenlik tedbirleri için 3 bin 500 asker gönderececek. İngiliz yetkililer, diğer ülkeleri de bin civarında asker göndermeye teşvik etmeye çalışıyor.
Cameron, öncü kuvvetlerin merkezinin Polonya'da olacağını ve kırılgan görülen ülkelere önceden mühimmat gibi ekipmanların yerleştirileceğini söyledi.
Cameron ayrıca liderlerin, beşte biri ekipman için olmak üzere GSYH'lerinin yüzde 2'sini savunma harcamalarına ayırması gerektiğini söyledi. İngiltere Başbakanı, NATO'nun daha etkin bir güvenlik ağı oluşturmak için 28 üyesinin dışındaki ülkelerle de ortak olması gerektiğini ifade etti.
Yetkililer, bu taahüdün bağlayıcı olmadığını ve 10 yıllık bir zaman diliminde uygulanacağını, ancak NATO hükümetlerinin ordu harcamalarını düşürmesinin devam edemeyeceğinin bir sinyali olduğunu söyledi.
Kerry, IŞİD'e ilişkin, ABD'nin Irak'a bir aydır devam eden hava saldırılarının, militanların durdurulabileceğini kanıtladığını dile getirdi.
Kerry, "Herkesin düşündüğü gibi disiplinli değiller, herkesin sandığı kadar örgütlü değiller" dedi.
Kerry, büyüyen işbirliğinin, NATO'nun Boko Haram'dan, El Şebab'a, dünyanın diğer yerlerindeki tehditlerle nasıl mücadeler etmesi gerektine dair bir model olabileceğini söyledi.