info@ellidokuz.com
Dolar Alış
:
35.2892
Dolar Satış
:
35.3528
Euro Alış
:
36.5264
Euro Satış
:
36.5922
Aranıyor, lütfen bekleyiniz...

Kayıp Kıta Zelandiya`nın Sırları Keşfedilecek

Avustralya`nın güneyinde yer alan, büyük çoğunluğu sular altında olan ‘kayıp kıta` Zelandiya`nın sırlarını keşfetmek isteyen bilim insanları, bugün bölgeye yelken açıyor. 2 ay sürecek seferde küresel iklim adına hayati önem taşıyacak bilgiler elde edileceği düşünülüyor.

Avustralya'nın güneyinde yer alan, büyük çoğunluğu sular altında olan ‘kayıp kıta' Zelandiya'nın sırlarını keşfetmek isteyen bilim insanları, bugün bölgeye yelken açıyor. 2 ay sürecek seferde küresel iklim adına hayati önem taşıyacak bilgiler elde edileceği düşünülüyor.

Büyük kısmı Güney Pasifik suları altında yer alan Zelandiya, bir zamanlar Gondwana süperkıtasının bir parçasıydı fakat yaklaşık 75 milyon yıl önce buradan kopmuştu.

‘BİR KITA OLMAK İÇİN TÜM KRİTERLERİ KARŞILIYOR'

Amerikan Jeoloji Topluluğu dergisi GSA'da geçen şubat ayında yayınlanan bir raporda araştırmacılar, Zelandiya'nın yeni bir kıta olarak değerlendirilmesi gerektiğini belirtmişti.

Jeoloji dünyasının dikkatini çeken çalışmaya dair yayınlanan raporda, keşfedilen yeni kıtaya ait toplam yüzeyin yüzde 94'ünün su altında olmasına rağmen, Yeni Zelanda ve Yeni Kaledonya gibi büyük adaları da kapsadığı kaydedilmişti.

Bilim insanları, Zelandiya'nın Dünya'da yer alan diğer kıtaların taşıdığı tüm kriterleri karşıladığını açıklamıştı.

‘BÖLGE KÜRESEL İKLİMİ ANLAMAK ADINA HAYATİ ÖNEM TAŞIYOR'

Sondaj gemisi Joides Resolution, Zelandiya'nın milyonlarca yıldır nasıl bir davranış sergilediğini görebilmek adına tortu ve kaya parçaları toplayacak.

​Texas'ta bulunan Rice Üniversitesi'nden bilim insanı Jerry Dickens, küresel iklimdeki değişimlerin incelenmesi için bölgenin hayati önem taşıdığını söyledi.

Dickens, "Avustralya'nın kuzeye doğru hareket etmesi ve Tasman Denizi'nin oluşumuyla, küresel sirkülasyon kalıpları değişti ve Zelandiya üstündeki su derinliğinde dalgalanma yaşandı. Bölge, küresel değişimleri etkilemesi açısından önemli" diye konuştu.

Avustralya Ulusal Üniversitesi'nden Neville Exon ise 2 ay sürecek seferin bugün Townsville'den başlayacağını ve 53 yıl önce başlayan küresel tektonik yapıdaki büyük değişikliklerin daha iyi anlaşılmasında yardımcı olacağını belirtti.

Söz konusu tarih, Pasifik'teki deprem ve volkan kuşağı ‘Ateş Çemberi'nin oluşumuna denk geliyor.