NASA, çekilen fotoğrafın "Güneş Sistemi'nin en içteki gezegeninin yörüngesinde bulunan bir uzay aracıyla çekilen ilk fotoğraf" olduğunu açıkladı.
Messenger uzay aracının ilk fotoğrafın ardından altı saat boyunca 363 fotoğraf daha çektiği, Merkür'ün gizeminin çözülmesine yardımcı olabilecek bu görüntülerin de yayınlanacağı öğrenildi.
Fotoğrafın üst kısmında Debussy adlı krater, alt kısımda da Merkür'ün güney kutup bölgesi görülüyor. Güneş'e en yakın gezegen olan Merkür'ün yörüngesine bir uzay aracını yerleştirmek mühendislik ve bilim alanlarında önemli bir adım olarak yorumlandı. Merkür, astronomlar için de büyük önem taşıyor, zira Merkür Jüpiter gibi bir gaz bulutu değil, tıpkı Dünya gibi karasal bir gezegen.
"Uçların" gezegeni olarak tanımlanan Merkür, Güneş Sistemi'nin en eski yüzeyine sahip ve yüzey sıcaklıkları -183 derece ile 427 derece arasında değişiyor. Gezegenin üçte ikisinin demir-metal alaşımından oluştuğu düşünülüyor ve Merkür, Mars ve Venüs'ün aksine, tıpkı Dünya gibi kendi manyetik alanına sahip. Ancak bu gezegen, Güneş Sistemi'nin en az araştırılabilen gezegeni oldu. Messenger'ın görevinden önce, gezegen yüzeyinin sadece yüzde 45'i görüntülenebilmişti.
2008 ve 2009 yıllarında Messenger'ın gerçekleştirdiği iki yakın uçuşun ardından gezegen yüzeyinin yüzde 95'i görüntülenebildi. Messenger ekibinden bir yetkili, Merkür'ün anlaşılmasının, Güneş Sistemi'nin nasıl oluştuğunu ve geliştiğini çözebilmek için önemli olduğunu söyledi.