BBC'ye konuşan Hawking, yapay zekanın çok geliştiğini ve faydalı olduğunu ancak insan zekasını geçebilecek bir düzeye gelmesinden endişe duyduğunu söyledi.
Hawking, "Yapay zeka, kendisini geliştirmeyi sürdürebilir ve hatta kendisini yeniden biçimlendirebilir. Son derece yavaş bir biyolojik evrimle sınırlı olan insanlar, bu tür bir güçle yarışamaz" dedi.
ALS (Amyotrofik Lateral Skleroz) hastalığı olan dahi fizikçi de yapay zeka teknolojisi aracılığıyla konuşabiliyor.
Intel'e ait bir akıllı telefon klavye uygulaması olarak çalışan bu teknoloji, Prof. Hawking'in ne düşündüğünü anlayabiliyor ve kullanmak isteyebileceği kelimeleri önerebiliyor.
Herkes karamsar değil
Bununla birlikte, yapay zeka konusunda bilim insanlarının hepsi Hawking kadar karamsar değil.
Nitekim aynı insanlar gibi sohbet edebilen Cleverbot adlı yazılımın yaratıcısı Rollo Carpenter'a göre, insanlar uzunca bir süre daha teknolojinin kontrolüne sahip olacak.
Carpenter'a göre hâlâ tam anlamıyla yapay zeka üretebilmek için gereken algoritmaları geliştirebilmiş değiliz ve bu ancak önümüzdeki birkaç on yılda mümkün olabilecek.
Üstelik Carpenter, "Bir makine gelecekte insan zekasını geçse bile bu bize yardımcı olur mu, biz bunu tamamen göz ardı eder miyiz, yoksa tamamen yok mu ederiz, bunu tam olarak bilemeyiz" diye konuşuyor.
Milyonlarca insan işsiz kalabilir
Yapay zekanın olumlu bir güç olacağı yorumları yapılsa da, makinelerin geleceği hakkında kaygılı olan sadece Stephen Hawking değil.
Kısa vadede, akıllı makinelerin belli işlerde insanların yerini alacağı gibi bir endişe de var.
Uzun vadede ise teknoloji uzmanı Elon Musk'ın uyardığı gibi, "yapay zeka karşımızdaki en büyük varoluşsal tehlike" olabilir.