info@ellidokuz.com
Dolar Alış
:
35.0619
Dolar Satış
:
35.1251
Euro Alış
:
36.4162
Euro Satış
:
36.4818
Aranıyor, lütfen bekleyiniz...

Enerji Krizi Büyümeye Devam Ediyor

Enerji Krizi Çin`e Sıçradı

Enerji krizi Çin'e sıçradı Çin’de birçok eyalet “enerji yoğunluğu” hedeflerinin altında kaldı. Enerji krizi yaşayabilecek eyaletler arasında sanayi eyaletleri Jiangsu, Zhejiang ve Guangdong da bulunuyor. Avrupa’da üretimi tehdit eden elektrik darboğazı Çin’de de etki göstermeye başladı, elektrik kısıntıları en az 15 eyalete yayıldı. Çin’in en önemli üretim merkezleri arasında yer alan bölgeler sanayi ve imalat tesislerinin elektrik kullanımına ardı sıra sınırlamalar getiriyor. Jiangsu, Zhejiang ve Guangdong gibi ihracat üslerinde yoğunlaşan kısıntıların yurtdışı siparişlerin teslimatını geciktirmesi ve üretici fiyatları enflasyonuna ivme kazandırmasından endişe ediliyor.

Nomura analistlerinden Ting Lu’ya göre, piyasalar Evergrande’ye odaklandığı sırada önemli bir arz şoku ihtimalini hafifsiyor, hatta gözden kaçırıyor. Uzmanlar Çin’in iklim değişikliğine karşı daha kararlı adımlar attığı dönemde, doğalgaz ve kömür fiyatlarında aşırı artışlar yaşandığına dikkat çekerek elektrik arzının esneklik gösteremediğine dikkat çekiyor. Öte yandan yüksek seyreden hammadde ve emtia fiyatlarının metal, cam, çimento ve çelik gibi enerji yoğun sektörlerde üretim iştahını artırdığı, bu yüzden güç talebin canlandığı belirtiliyor. Hafta borunca halka açık işlem gören şirketlerin kamuoyunu aydınlatma platformuna yaptığı bildirimler yakından takip edildi. Ülkenin en büyük metal üreticilerinden Yunnan Aluminum Co., çıktı kısacağını açıkladı. Kısıntıların tarım ve hayvancılık için kilit öneme sahip tesisleri etkilemesi kısıntıların ciddiyetine işaret ediyor.

Pekin’e komşu liman kenti Tianjin’de yerel yönetim, bazı soya ezme tesislerinin bir haftalığına üretime ara vermesini istedi. Pekin yönetimi nezdinde ekonomik önceliklerin başında tarımsal arz güvenliği geliyor. Şanghay’ın arka kesiminde yer alan Jiangsu eyaleti bazı çelik fabrikalarını geçici olarak durdururken, bazı kentlerde sokak lambalarını söndürdü. Elektronik, tekstil ve oto parça üretiminin merkezlerinden Zhejiang eyaletinde 160’tan fazla tesisten üretime ara vermesi istendi. Kuzey Kore sınırında yer alan ve ağır sanayi tesislerini barındıran Liaoning eyalet yönetimi, 14 kentten acil tasarruf tedbirleri alınmasını istedi. Eyalet yönetimi, yükselen kömür fiyatlarına dikkat çekti.

Dünyanın en büyük ikinci ekonomisinde elektrik ihtiyacının yüzde 56’sına kömür kaynaklık ediyor. Zhengzhou Emtia Borsasında el değiştiren aktif termal kömür kontratı yalnızca Eylül ayının ilk üç haftasında yüzde 40 yükseldi. Mart ayının başında 600 yuan dolayında işlem gören kontratlar aradan geçen 7 ayda ikiye katlandı. Yaz aylarında meydana gelen sel gibi doğal afetler ile maden kazalarını takiben başlatılan sıkı denetimler de kömür çıkarımını yavaşlatırken, rekor navlun Endonezya gibi ülkelerden taşıma maliyetlerini artırdı.

Çin yönetiminin Kovid’e karşı uyguladığı Sıfır Tolerans Politikası da ana ihracatçılardan Moğolistan’dan kamyon geçişlerini aksatıyor. Öte yandan, Pekin ile Canberra arasında yaşanan gerilimden ötürü Avustralya’dan ithalata örtülü ambargo uygulandığı biliyor.

Kaynak : bloomberg