info@ellidokuz.com
Dolar Alış
:
35.5516
Dolar Satış
:
35.6156
Euro Alış
:
36.8320
Euro Satış
:
36.8984
Aranıyor, lütfen bekleyiniz...

Coronavirüs Salgınında Can Kaybı 132`ye Ulaştı

Çin’de yeni tip koronavirüs (2019-nCoV) salgınında can kaybı 132’ye, salgından etkilenen kişi sayısı 5 bin 974’e yükseldi. Böylece vaka sayısı SARS vakaları sayısını aşmış oldu.

Çin'de 5 bin 327 kişi SARS'a yakalanmıştı. Salgın dünya çapında 770 kişinin ölümüyle sonuçlanmıştı. Uzmanlar, sayının hızlı bir şekilde yükselmesinden endişe duyuyor. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Başkanı Tedros Adhanom ile görüşen Çin Devlet Başkanı Şi Cinping koronavirüs salgınını 'şeytan'a benzetti. 

Çin'de ortaya çıkan ve daha sonra başka ülkelere de yayılan yeni tip koronovirüs nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı 132'ye çıktı.

Çin Ulusal Sağlık Komisyonu Çarşamba günü yaptığı açıklamada, teyitli vaka sayısının ise 1459 artarak 5 bin 974'e çıktığını açıkladı.

Çinli yetkililer daha önce yaptıkları açıklamada ülkede koronavirüsün bulaştığı toplam kişi sayısını 27 Ocak itibarıyla 4 bin 515 olarak vermişti.

16 ülkeye yayılan virüsle ilgili olarak kitlesel tahliye çalışmaları da başladı. ABD'nin Pekin Büyükelçiliği Çarşamba günü uçakla elçilik çalışanlarının tahliye edileceğini açıkladı. Salı günü de Japon hükümeti vatandaşlarının tahliyesi için Çin'e bir uçak göndermişti.

Çin dışında tespit edilen 60'tan fazla vakanın rastlandığı ülkeler arasında Fransa, Almanya, Kanada, Avustralya ve Güney Kore de var.

Avustralya Başbakanı Scott Morrison Çarşamba günü yaptığı açıklamada, bazı Avustralya vatandaşlarının koronavirüsün ortaya çıktığı Hubei eyaletinden ayrılmalarına yardımcı olacaklarını ve onları Christmas Adası'nda karantinaya alacaklarını duyurdu.

Avrupa Birliği (AB) de salgını nedeniyle Çin'de bulunan Avrupa ülkeleri vatandaşlarının tahliye edilmesi için harekete geçmeye hazırlanıyor.

Kriz yönetiminden sorumlu AB Komiseri Janez Lenarcic, AB'nin, Çin'deki Avrupa vatandaşlarının tahliyesini koordine edeceğini duyurdu.

Çin dışındaki yeni tip koronavirüs vakaları:14 vaka: Tayland 7 vaka: Malezya 5 vaka: ABD, Avustralya, Singapur, Tayvan 4 vaka: Güney Kore, Japonya, Almanya 3 vaka: Fransa 2 vaka: Vietnam 1 vaka: Nepal, Kanada, Kamboçya, Sri Lanka

Amerikan basınında Beyaz Saray'ın Çin'e uçuşları durdurmayı gözden geçirdiği haberleri çıksa da, Trump yönetiminden üst düzey bir yetkili bu iddiayı yalanladı.

Reuters'a konuşan iki ABD yetkilisi de, Beyaz Saray'ın koronavirüsün ülkeye yayılmasını engellemek için her türlü seçeneği değerlendirdiğini, bunlar arasında uçuşları geçici olarak dururmanın da olduğunu söylemişti. Beyaz Saray koronavirüs ile ilgili günlük toplantılar gerçekleştiriyor.

Hastalığın yayılması endişesiyle dünya çapında havayolu şirketleri Çin'e düzenledikleri seferleri halihazırda azaltmış durumda.

Küresel şirketler çalışanlarının ülkeye seyahatine kısıtlamalar getirirken, bazı sektörler de hastalığın salgına dönüşmesi halinde küresel büyümenin etkileneceği gerekçesiyle endişeli.

Wuhan karantina uygulaması başladığından beri bir hayalet kent görünümünde. Yetkililer sokağa çıkılmaması uyarısında bulunuyor. Toplu taşıma araçları da iptal edilmiş durumda.

Karantina altına alınmış olan 11 milyonluk Wuhan şehri sakinleri ise umutlarını kaybetmemek ve birbirlerine moral vermek adına, her gece pencereye çıkıp "Dayan Wuhan!" diye bağırıp şarkılar söylüyor. Reuters haber ajansının geçtiği görüntüler, sosyal medyada da paylaşılıyor.

Çin'e bağlı yarı özerk Hong Kong yönetimi de bir dizi önlem açıkladı ve iki ülke arasındaki geçişleri sınırladı.

Çin ile Hong Kong arasındaki uçak seferleri yarıya indirildi, Çin anakarasın yapılacak seyahatlere izin verilmeyeceği de duyuruldu.

Kentteki sağlık çalışanları, anakara ile giriş çıkışların kontrol altına alınmaması halinde greve gideceklerini açıkladı.

Hem başkent Pekin hem de Şangay'da, Hubei eyaletinden gelenler 14 gün boyunca gözlem altında tutuluyor.

Çin'den dünyaya hızla yayılan koronavirüs salgınını Çin Devlet Başkanı Şi Cinping 'şeytan'a benzetti. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Başkanı Tedros Adhanom ile görüşen devlet başkanı "Buna karşı Çin'in savaşı kazanacağından eminim" dedi. Şi ayrıca DSÖ ve uluslararası toplumun "sakin, objektif ve rasyonel" bir şekilde virüsün bir değerlendirmesini yapacağına inandığını da sözlerine ekledi.

Koronavirüsten etkilenen kişileri tedavi etmek için 25 bin metrekarelik bir alan üzerine tam 1000 yataklı hastane insa ediliyor.

Hastanenin tamamlanmasına 48 saat kaldı. Hastanenin geç 3 Şubat'ta hizmet vermeye başlayacak şekilde tamamlanması planlanıyor. Hastanenin işlevi bittikten sonra yıkılacağı belirtildi.

2002'de 800 kişinin öldüğü SARS virüsünün yayılması üzerine başkent Pekin'de de Xiaotangshan Hastanesi inşa edilmişti.

Çin'de önlem amaçlı olmak üzere maskeler dağıtılıyor. Ancak insanlar panik halinde oldukları için maskeleri alırken birbirlerini eziyor. Sosyal medyada yayınlanan bu görüntülerde, maske almak için sıraya giren insanların birbirleriyle tartıştığı görülüyor.

Koronavirüsün yayılmasını engellemek için yetkililer, Çin'deki büyük çaplı yeni yıl etkinliklerini de iptal etmiş durumdalar. Yeni yıl nedeniyle gerçekleşen tatil dönemi de 3 gün daha uzatıldı.

BBC'nin Çin muhabiri Robin Brant, ülkenin asli tatil döneminin uzatılmasının sıradışı olduğunu söylüyor, "Ancak yarım milyar insanın trenlere, uçaklara ve otobüslere binmesi ve ülkeyi baştan başa geçmesi hükümetin istediği son şey" diyor.

Avustralya yeni tip koronavirüsü kopyalayarak, Çin dışında bunu gerçekleştiren ilk ülke oldu.

Avustralyalı bilim insanları buluşlarını tedaviye yardımcı olması umuduyla Dünya Sağlık Örgütü ile paylaşacaklarını açıkladılar.

Çin'deki bilim insanları da virüsü kopyalamışlardı. Ancak gen dizilimini paylaşan yetkililer, virüsün kendisini paylaşmamıştı.

Araştırmayı yürüten Peter Doherty Enfeksiyon ve Bağışıklık Enstitüsü'nden bilim insanları, virüsün kopyasını virüsün bulaştığı bir hastadan elde ettiklerini açıkladı. Virüs örneğinin bilim insanlarına Cuma günü gönderildiği öğrenildi.

Bilim insanları virüsün kopyasının tetkikler için bir araç olarak kullanılabileceğini söylüyorlar. Böylece hastalığın belirtilerini göstermeyen hastalarda bile erkenden teşhisini mümkün kılmayı umuyorlar.

Çinli yetkililer yeni koronavirüsün kuluçka döneminde, yani hastalarda hiçbir belirti ortaya çıkmadığı dönemde de, insandan insana bulaştığını açıklamıştı.