info@ellidokuz.com
Dolar Alış
:
34.4642
Dolar Satış
:
34.5263
Euro Alış
:
35.9849
Euro Satış
:
36.0497
Aranıyor, lütfen bekleyiniz...

Çin Denizaltısı 7 Bin Metreyi Geçti

Çin in okyanus dibine dalabilen denizaltısı Jiaolong, Pasifik Okyanusu nda Endonezya ile Japonya arasında bulunan Mariana Çukuru na yaptığı dördüncü mürettebatlı dalışta 7 bin metreyi geçti.

Çin'in okyanus dibine dalabilen denizaltısı Jiaolong (Deniz Ejderhası), Mariana Çukuru'na yaptığı dördüncü mürettebatlı dalışta 7 bin metreyi geçti. Xinhua haber ajansı, 7020 metre derinliğe inen özel araştırma denizaltısının bu alanda ülke rekorunu kırdığını bildirdi.

Dalışa geniş yer ayıran Çin medyası, ülkenin okyanus tabanında mürettebatlı araştırma yürütebilecek teknolojiye eriştiğini ve bu alanda Japonya, ABD, Rusya ve Fransa'yı yakaladığını ilan etti. Adını Çin mitolojisindeki bir ejderhadan alan Jiaolong'un üç görevli taşıdığı belirtildi.

CAMERON TABANA İNDİ
Pasifik Okyanusu'nda Endonezya ile Japonya arasında bulunan Mariana Çukuru, 11 kilometreyle yerkürenin en derin noktası olarak kabul ediliyor. İsviçreli bilim adamı Jacques Piccard ve Amerikalı donanma subayı Donald Walsh, 23 Ocak 1960'da çukura inen ilk insanlar oldu.

Kanadalı ünlü yönetmen James Cameron ise, bu yıl Mart ayında özel denizaltısı 'Deepsea Challenger' ile çukurun tabanına tek başına inmeyi başardı. 156 dakikada dünyanın tabanına inen ve 3 saat kalan Cameron üç boyutlu kameralar aracılığıyla çekimler yaptı. Cameron tarafından bizzat tasarlanıp Avustralyalı mühendislerce inşa edilen denizaltı, dip bölgesindeki 7.250 tonluk basınca dayanıklı olarak üretildi.

UZAYDA KRİTİK KENETLENME
Deniz Ejderhası'nın sabah saatlerindeki dalışını, öğle saatlerinde uzaydaki kritik kenetlenme takip etti. Uzay istasyonu kurma hedefine adım adım yaklaşan Çin, bu doğrultuda kritik bir engeli daha aştı.

Geçen hafta fırlatılan ve 1'i kadın olmak üzere 3 taykonotu taşıyan Shenzhou 9, yörüngede bulunan deneysel istasyon modülü Tiangong 1'e kenetlendi. Yaklaşma ve kenetlenme aşamalarının ilk kez tamamıyla taykonot kontrolünde yapılması kritik bir ilerleme olarak kabul ediliyor. Çin, 2020 yılında uzayda kalıcı bir istasyon kurmayı planlıyor.