info@ellidokuz.com
Dolar Alış
:
34.4495
Dolar Satış
:
34.5115
Euro Alış
:
36.2759
Euro Satış
:
36.3412
Aranıyor, lütfen bekleyiniz...

Avrupa Bisikletin 200. Yıldönümünü Kutluyor

İlk olarak 1800`lerde icat edilen bisiklet, o zamandan bu yana başta Avrupa olmak üzere tüm dünyada benimsenen ve en yaygın kullanılan araçlardan biri haline geldi.

Zamanla ahşap gidonlardan katlanabilir modellere kadar gelişen bisikletin 200'üncü yılı, bu yıl Temmuz ayında tüm Avrupa'da çeşitli etkinliklerle kutlanacak.

İlk bisikleti icat eden Alman Karl Drais, 12 Temmuz 1817 yılında ilk denemesini ahşap bisikletiyle Mannheim kentinde yapmıştı. Ahşap bisikletin ilk denemesi Mannheim kentinde yaptı. Deneme 7 km. mesafede başladı. Böylelikle Almanya’nın Mannheim kenti dünyanın ilk bisiklet yolunun yapılmasına imza attı.

Draisine ismi verilen bisikletlerden biri Almanya’da bir müzede sergileniyor. Dirsekli pedallarla yürütülen bisikletler 1860'larda ortaya çıkmış ve Avrupa’da yayılmaya başlamasının ardından Birinci Dünya Savaşı’nda ve daha sonra Vietnam Savaşı’nda bisikletli birlikler yer almıştı.

1. Dünya Savaşı’na katılan Alman bisikletli birlikleri Bisikletin icadı kısa zamanda dünyaya yayıldı. Mucit Karl Drais ahşap bisikletini ayaklarını yerden ittirerek kullanırken, Fransızlar pedallı, demir modern bisikleti ‘Velocipede’ ismiyle yaptı. 1860’lı yıllarda Fransız baba oğul Pierre ve Ernest Michaux’un yaptıkları modern bisikleti dünyaya adeta bisiklet Fransızlar icat etti diye yayıldı.

Michaux kardeşlerin üretimi Velocipede bisiklet Sıradan ya da Peni-çeyrek peni adı verilen bisikletin doğrudan pedal dirsekleriyle çevrilen büyük bir ön tekerleği ve küçük bir arka tekerleği vardı. Michaux kardeşler yılda 400 bisiklet üretmeye başladıktan kısa süre sonra 1869'a gelindiğinde ise, Fransa yollarında bisiklet yarışları yapılıyordu.

ZİNCİRLE İŞLEYEN BİSİKLET İlk zincirle işleyen araç 1874 yılında H.J. Lawson tarafından yapıldı. Çerçeveye bağlı pedal dirsekleri zincir dişlisini çeviriyor, bu da arka tekerleğe takılı daha küçük bir zincir dişlisinin çevresinde küçük bir zincir dişlisinin çevresinde sorunsuz zinciri döndürüyordu. Bisikletlerin tekerlekleri gene hemen hemen aynı büyüklükteydi. 1885'in Rover güvenlik bisikletleri toptan üretilmiş ve birkaç yıl içinde peni-çeyrek peninin yerini almıştır. Bu ilk bisikletlerin tümünde, üstüne dolgu lastik geçirilmiş, çelik kenarlı tekerlekler bulunuyordu.

Lawson’ın ürettiği zincirli bisiklet 1888'de John Dunlop'un hava dolu ya da şişirilmiş lastiği buluşu, bisiklet tarihinde dönüm noktası oldu. Baklava biçimli iskelet standart oldu ve daha sonraki 70 yıl içinde bisiklet modelinde önemli bir değişiklik yapılmadı. 1960'larda çeşitli üreticiler şehir için kullanımı için küçük tekerlekli bisikletle yaptılar.

Dunlop, kendi yaptığı bisikleti kullanıyor.

 

Modern bisikletlerde çamurluklar, pil ya da dinamoyla çalışan farlar ve iki tekerleği birden frenleten manivelalı ya da pergelli frenler bulunur. Değiştirebilir vitesleri ve zincirle vitesi örten bir koruyucusu da olabilir. İskelet genellikle lehimlenmiş ya da kaynak yapılmış, bağlantı yerleri olmayan çelik borulardan yapılır. Zamanla özel hafif alaşımlar kullanılarak, 7 kg gibi hafif yarış bisikletleri de üretiliyor.

Günümüzde kullanılan yarış bisikleti

Avrupa’da en çok bisiklet kullanılan ülkelerin başında Almanya, Fransa, Hollanda, İsviçre geliyor. Almanya’da bulunan 71 milyondan fazla bisikletten, yaklaşık 13 milyon bisiklet her gün trafiğe çıkıyor. Diğer trafik araçlarına rekabet olan bisiklet kullanımının artması için belediyeler bisiklet yollarını sürekli yeniliyor ve genişletiyor. Almanya 2017 yılında bisiklet yollarının yenilenmesi ve modernleştirilmesi için 25 milyon Euro harcayacak.

Almanya’daki bir bisiklet parkı

Bisikletin 200’üncü yıldönümü 12 Temmuz tarihinde başta Almanya olmakla beraber tüm Avrupa’da değişik etkinliklerle kutlanacak. Bu yıl dünyanın en eski spor müsabakası olan Fransa Bisiklet Turu 2017 (Tour de France 2017) bisikletin icadı münasebetiyle 1 Temmuz Cumartesi günü Almanya’nın Düsseldorf kentinde başlıyor. ‘Fransa Bisiklet Turu’ güzergahında sporcular Almanya, Belçika, Lüksemburg, Fransa ile dört ülkede yarışacak.

Fransa Bisiklet Turu’ndan bir kare

Mucit Karl Drais’ın doğum yeri olan Karlsruhe ve ilk bisiklet denemesin yapıldığı Mannheim kentlerinde kutlama törenleri 22 Nisan tarihinde başlıyor. Kutlamalar Eylül ayının ortalarına kadar başta Almanya olmakla tüm Avrupa’da değişik sportif ve kültürel etkinliklerle kutlanacak.

BİSİKLETE BİNMENİN 10 MUHTEŞEM FAYDASI

1. Bisiklet kullanmak vücudunuzdaki bütün büyük kasları harekete geçirir, düzenli çalışmalarını sağlar. Özellikle bacak kaslarını güçlendirir. Sırt, karın, basen ve kol kaslarını da çalıştırır. Düzenli bisiklet kullanmaya başladığınızda bacak kası yapmaya başlarsınız. Metabolizma hızınız artınca, kalori yakarsınız. Böylelikle vermek istediğiniz kilolardan kurtulur, kilonuz ideal kiloda ise kilo dengesini sağlamış olursunuz.

2. Bisiklete binerken “kardiyovasküler” spor yaptığınız için bu durum kalp, damar ve solunum sisteminizin daha sağlıklı olmasında etkilidir. Bu sayede nefes alımınızı düzenler, kalp sağlığınızı korursunuz. Şeker hastalığı, kolesterol ve yüksek tansiyon gibi hastalıkları önlemiş olursunuz.

3. Bisiklete bindiğinizde daha fazla oksijen alımı sağlarsınız. Bisiklet ile ulaşım ayrıca doğa ile de baş başa kalabildiğiniz için daha sağlıklı ve doğal bir ulaşım yoludur. 

4. Düzenli bisiklet kullanımında kasların güçlenmesi sebebiyle eklem ağrıları azalabilir. Sırt ağrılarından yakınıyorsanız bisiklet kullanarak sırt ağrılarınıza da son verebilirsiniz.

5. Çevreyi kirletmeye, hava kirliliğine engel olursunuz.

6. Trafiğe takılmadan, hem gideceğiniz yere çok daha kısa sürede ulaşabilirsiniz hem de daha ekonomik bir ulaşım sağlamış olursunuz. Ayrıca sinirleriniz de yoğun trafikte kalarak yıpranmaz.

7. Bisiklete binmek stresli ve yoğun temposu olan insanların stres atma araçlarından biridir. Böylelikle stresten de kendinizi uzaklaştırabilir, kendinizi daha mutlu hissedebilirsiniz. 

8. Uyku bozukluklarının giderilmesinde de bisiklete binmek etkilidir. Bisiklete binerek yaptığınız egzersiz sonrasında bedeniniz gevşer ve çok daha rahat uyursunuz.

9. Düzenli bisiklete bindiğinizde sindirim sisteminiz çok daha iyi çalışır. Böylelikle sindirimle ilgili sıkıntılar yaşamazsınız.

10. Bisiklete binmek, vücudunuzun direncini yani bağışıklığınızı arttırır. Vücut direncinin yüksek olması hem daha az hastalanmanızı sağlar hem de hastalansanız bile hastalığı daha çabuk atlatmanızı kolaylaştırır.