info@ellidokuz.com
Dolar Alış
:
35.5815
Dolar Satış
:
35.6456
Euro Alış
:
37.1109
Euro Satış
:
37.1778
Aranıyor, lütfen bekleyiniz...

Arjantin İflas Etti

Vadesi gelen 1.3 milyar dolarlık tahvilin geri ödenmesini talep eden kreditörlerle yaptığı görüşmelerden sonuç alamayan Arjantin ekonomisi iflas etti.

Ülkenin ekonomi bakanı ile kreditörler arasındaki son görüşmelerden de sonuç çıkmadı.Bu durum üzerine kredi derecelendirme kuruluşu Standard and Poors, Arjantin'in kredi notunu "tercihli temerrüd" olarak açıkladı.
 
Arjantin tahvillerine yatırım yapan kreditörler, vadesi gelen 1.3 milyar dolarlık tahvilin geri ödemesini talep ediyordu.Arjantin ise borcun yeniden yapılandırılmasını ve faiz geri ödemelerinde kesinti yapılmasını istedi. İki gündür New York'ta taraflar arasında yapılan görüşmelerde uzlaşma sağlanamadı.
 
Böylelikle Arjantin 32 yıl içinde üçüncü kez iflasa düştü. Ülkesinin 30 Haziran vadeli faiz borçlarını ödediğini söyleyen Arjantin ekonomi bakanı ise teknik olarak iflas etmediklerini savundu.
 
Arjantin Devlet Başkanı Cristina Fernandez de Kirchner, "akbabalar" olarak tanımladığı kreditörleri ülkenin borç sorunundan faydalanıp kar peşinde koşmakla suçladı. 
 
Arjantin 2001 yılında yaşadığı büyük krizle iflas ilan etti ve o dönem yaklaşık 100 milyar dolar civarında olan dış borç ödemelerini durdurdu. 2003 yılında iktidara gelen Nestor Kirchner hükümeti kreditörlerle yeniden pazarlığa başladı. “Ölüler borç ödemezler, bize biraz süre verin, büyüyelim ve borçlarınızı ödeyelim” sözleriyle pazarlıkları başlatan Nestor Kirchner hükümeti, kreditörlerin %93'üyle borçların ortalama %65 oranında indirime gidilmesi ve 2005 ve 2010 yıllarında toplu ödemeler yapılması konusunda anlaştı. Anlaşma dışında kalan %7'lik kesim o tarihten itibaren hukuksal mücadele başlattı.
 
2003 yılından beri iktidarda olan Kirchnerler hükümeti son on senede Cristina Kirchner'in açıklamalarına göre 173 milyar dolar dış borç ödedi. İMF verilerine göre de son on yılda %73 oranında ödemeyle dünyanın en fazla borç ödeyen ülkesi oldu. Bu anlamda Arjantin teorik olarak “akbaba” fonuna 1,300 milyon dolarlık borcu da kolaylıkla ödeyebilecek durumda. Ancak Arjantin'in bu miktarın tamamını ödemesi halinde borç yapılandırılmasına girmeyen ancak geçtiğimiz aylarda özel bir anlaşma yapan %7'lik kesimin itiraz etmesi Arjantin'in ödemesi gereken miktarı 15 milyar dolara çıkacak. Buna 2005 ve 2010’daki yapılandırmalara giren %93'te eklenirse Arjantin toplam 120 milyar dolarlık ek borç yükü altına girme tehlikesiyle karşı karşıya kalacak. Arjantin'in borç yapılandırma anlaşması 2015 yılında sona eriyor. Bu tarihten itibaren kreditörlerin herhangi bir kısmına borcunun tamamını öderse yapılandırma sırasında af edilen borçları ödeme riskiyle karşı karşıya kalmayacak.