PROGRAMA DEV FİRMALAR KATILDI
Programın ilk aşamasına üç dev ortaklık destek verdi: Boeing-Blue Origin, Masten Space Systems-XCOR Aerospace ve Northrop Grumman-Virgin Galactic ortaklıkları.
İkinci aşamaya katılacak firmalardan teklif toplama işlemi ise, Virginia eyaletinde 29 Nisan’da gerçekleşecek.
Teklife katılacak firmaların, askeri ya da ticari operasyonlar için 1350 kilograma kadar yükü Dünya’nın yörüngesine taşıyabilecek uyduları fırlatabilen teknolojiyi geliştirmesi gerekiyor.
Küçük uyduları fırlatma sistemlerinin halihazırda çeşitli firmalar tarafından geliştirilme aşamasında olduğunu belirten Sponable, ‘Experimental Spaceplane XS-1’de kullanılacak fırlatma sisteminin ise, bu sistemlerin bir üst seviyesinde olacağını açıkladı.
‘’UCUZ MALİYETLİ UZAY UÇAKLARI ÇIĞIR AÇABİLİR’’
Sponable, ‘’Ucuz maliyetle her gün uçuş yapabilen uzay uçakları, askeri ve ticari alanda çığır açabilir. Böylece ABD Ordusu şu anda olduğu gibi devasa büyüklükteki hantal uyduları kullanmaktan vazgeçerek, daha küçük ve saldırı görmesi durumunda kolayca değiştirilebilir uyduları kullanmaya başlayabilir’’ ifadelerini kullandı.
ABD’nin 1960’lardan beri uygun maliyetli uydu fırlatma sistemleri üzerinde çalıştığını, ancak bu çalışmaların 1980’li yıllarda daha ciddi bir hal aldığını belirten Sponable, ‘’Yeteri kadar olgunlaşmayan bu teknolojiler geçmişte hep başarısızlıkla sonuçlandı, ancak yakın bir gelecekte bu durum değişebilir’’ dedi.
Uzay uçağının ilk uçuşunu 2019 yılında gerçekleştirmesi planlanıyor.