ABD'nin Georgia eyaletine ulaşan ve şiddeti düşen Irma Kasırgası’nın şimdiye kadar ABD'de 10 kişiyi öldürdüğü belirtildi. Florida Valisi halka evlerine dönmek için acele etmemeleri çağrısında bulundu. Kasırga nedeniyle 7 milyondan fazla ev ve işyerine hala elektrik verilemiyor. Öte yandan Irma'nın Florida'da en az 20 milyar dolarlık hasar verdiği öngörülüyor.
ABD'nin Florida eyaletini hafta sonu vuran Irma kasırgasının ve geçen ay Teksas eyaletini etkisi altına alan Harvey kasırgasının ülkeye maliyetinin toplamda 290 milyar dolar olduğu sanılıyor.
ABD'li hava durumu tahminleri yapan AccuWeather adlı şirketten yapılan açıklamaya göre, Irma kasırgasının ülkede yaklaşık 100 milyar dolar zarara neden olduğu düşünülüyor.
Bu rakam ABD'nin 19 trilyon dolar olan Gayri Safi Yurtiçi Hasılasının (GSYH) yaklaşık yüzde 0,5'ine tekabül ediyor.
Ayrıca, Harvey kasırgası da yaklaşık 190 milyar dolarlık zararla ülke tarihindeki en hasarlı kasırgalardan biri oldu.
Söz konusu zarar, GSYH'nin yüzde 1'ine denk geliyor. İki kasırganın toplam karşılığı ise ABD'nin GSYH'nin yüzde 1,5'ine karşılık geliyor.
Açıklamada görüşlerine yer verilen AccuWeather Kurucusu ve Başkanı Dr. Joel N. Myers, kasırgaların hissedilen bölgelerde ulaşımı, altyapıyı ve iş yerlerini olumsuz etkilediğini ifade ederek, Teksas ve Florida eyaletlerinde işsizlik oranlarını da artıracağını dile getirdi.
Myers, kasırgaların, konut, otomobil ve diğer kişisel mallara zarar verdiğinin altını çizerek, ülkede benzin ve kalorifer yakıtı fiyatlarının da arttığını hatırlattı.
Irma kasırgasının Florida eyaletinin kuzeyine yöneldiği bilgisini paylaşan Myers, Irma'nın gelecek günlerde Georgia eyaletine ilerleyeceğini ancak etkisinin perşembe gününe kadar hissedileceğini sözlerine ekledi.
ABD'NİN BÜYÜME TAHMİNİ AŞAĞI ÇEKİLDİ
ABD'li uluslararası yatırım bankacılığı Goldman Sachs da cumartesi günü yaptığı açıklamada, Harvey ve Irma kasırgalarından dolayı ülkenin üçüncü çeyrek büyüme tahminini aşağı yönlü revize ettiğini duyurmuştu.
Açıklamada, kasırgaların oluşturduğu yüksek maliyet ve iş gücü kaybı nedeniyle ABD'nin bu yılın üçüncü çeyreğine dair büyüme öngörüsü yüzde 2,8'den yüzde 2 oranına indirilmişti.
Öte yandan, açıklamada, kasırgaların ardından ekonomik faaliyetlerin arttığına işaret edilerek, ABD ekonomisinin toparlanarak dördüncü çeyrekte beklenenden yüzde 0,4 oranında daha fazla büyüyebileceği bilgisine de yer verilmişti.
IRMA KASIRGASI'NDAN SONRA ABD'DE DURUM
ABD'nin Florida eyaletini vuran Irma Kasırgası hız kesti. Saatte 200 kilometre hızdan 112 kilometreye düştü. Bu durum kasırganın tropik fırtınaya dönüşmesi anlamına geliyor.
Florida Valisi halka evlerine dönmek için acele etmemeleri çağrısında bulundu.Kasırga nedeniyle 7 milyondan fazla ev ve işyerine hala elektrik verilemiyor. Öte yandan Irma'nın florida'da en az 20 milyar dolarlık hasar verdiği tahmin ediliyor.
Eyalette en az 5 hortum oluştu. Ülkenin en işlek havaalanlarından olan Miami Uluslararası Havalimanı kasırga nedeniyle kapatıldı.
6.3 milyon kişi de evleri evlerini terk etmek zorunda kaldı. Fırsattan istifade eden hırsızlarsa iş başı yaptı. Yaşanan yağmalama olayları nedeniyle bazı bölgelerde sokağa çıkma yasağı ilan edildi.
ABD Başkanı Donald Trump, Federal yardımların hızlandırılması için Florida'yı felaket bölgesi ilan etti.
Irma, ABD'den önceki durağı Küba'da da hasara yol açtı. Başkent Havana'da sokakları su bastı. Dev dalgalar kıyıya vururken işyerleri ve evlere elektrik verilemedi.
Atlantik'te şimdiye kadar görülen en güçlü kasırgalardan biri olan Irma, Georgia eyaletinin güneyine ilerken hız kesti. Tropik fırtanaya dönüşen kasırga yine de saatte 112 kilometre hızla esiyor. Yetkililer halkı dikkatli olmaları konusunda uyarıyor.
Tropik fırtanaya dönüşen kasırga yine de saatte 112 kilometre hızla esiyor. Yetkililer halkı dikkatli olmaları konusunda uyarıyor.
Uzmanlar bölgede etkili olan kasırgaların, gücünü küresel ısınmadan aldığına vurgu yaparak, yükselen deniz suyu sıcaklıklarının kasırgaların şiddetini de arttırdığını ifade etti.