info@ellidokuz.com
Dolar Alış
:
35.5516
Dolar Satış
:
35.6156
Euro Alış
:
36.8320
Euro Satış
:
36.8984
Aranıyor, lütfen bekleyiniz...

17 Bin Yıllık Müzik Aleti Bulundu

Fransa’da yaklaşık 80 yıldır bir müzede tutulan deniz kabuğunun yeniden incelenmesi, onun türünün en eski üflemeli çalgısı olduğunu gösterdi.

Araştırmacılar, 17 bin yaşında olduğu belirtilen müzik aletinin mükemmele yakın notalar verdiğini ifade ederek, keşfin Taş Devri insanlarının kültürüne dair bilinmeyenleri ortaya çıkardığını söyledi.

80 YILDIR BİR ŞEYLER İÇMEK İÇİN KULLANILAN BİR KUPA OLDUĞU VARSAYILDI

Fransa’daki bir müzede 80 yıldan fazla bir süredir göz ardı edilen 17 bin  yıllık bir deniz kabuğunun, türünün bilinen en eski  üflemeli çalgısı olduğu keşfedildi. Deniz kabuğu ilk olarak, 1931'de Pireneler'deki bir avcı-toplayıcı mağarasında bulundu. Arkeologlar, onun başlangıçta Taş Devri halkı tarafından çeşitli törenlerde kullanılan bir kupa olduğunu varsaydı.  

Güney Fransa'daki Muséum de Toulouse'da tutulan eserlerin yakın tarihli bir envanteri sırasında, deniz kabuğu yeniden incelendi. Science Advances adlı dergide yayımlanan çalışma, deniz kabuğunun tutulmak için dikkatlice delindiğini ve şekillendirildiğini ortaya koydu. 

MÜKEMMLE YAKIN NOTALAR VERDİ

Onun bir müzik aleti olabileceğinden şüphelenen Fransız bilim insanları korna çalan bir müzisyenden yardım istedi. Ardından sanatçı aletten, mükemmle yakın  “do”, “re” ve “Do diyez”  notaları üretmeyi başardı ve 17 bin yıl önceki insanların müzikal zevklerine dair güçlü bir ipucu verdi.  

DUVAR SANATI İLE MÜZİK ARASINDAKİ BAĞLANTININ İLK KANITI

Bununla birlikte araştırmacılar, mağaranın duvarlarındaki kırmızı pigmentle yapılan parmak izlerinin, deniz kabuğunun iç kısmında da kullanıldığını keşfetti. Keşfi yapan ekipte yer alan  Toulouse Üniversitesi’nden arkeolog Gilles Tosello, "Kabuğun mağara sanatında kullanılan aynı desenle süslendiğini düşünüyoruz, bu da deniz kabuğunun çaldığı müzik ile duvarlardaki görüntüler arasında güçlü bir bağlantı kuruyor. Tarih öncesi Avrupa’sında müzik ve mağara sanatı arasında böyle bir ilişkinin kanıtını ilk kez görüyoruz” ifadelerini kullandı. 

TÜRÜNÜN EN ESKİ ÖRNEĞİ

Öte yandan, Okyanusya'dan Avrupa'ya, Hindistan'dan Japonya'ya kadar pek çok toplumun  deniz kabuklarını müzik aleti, haberleşme aracı veya kutsal nesneler olarak kullandıkları uzun zamandır biliniyor. Ancak Tosello, kemik yivlerinin müziik aleti yapımı için 35 bin yıl kadar erken bir zamanda kullanılırken, deniz kabuğu enstrümanlarının  bilinen hiçbir örneğinin bu kadar erken bir döneme ait olmadığını söyledi.

Adını bulunduğu Toulouse yakınlarındaki mağaradan alan Marsoulas deniz kabuğunun karbon tarihlemesi, onun Son Buzul Çağı’da’Magdalenian avcı-toplayıcılarının bizon ve geyik avladığı bir zamanda yapıldığını gösterdi. Bilim insanları müzik aletinini yaklaşık 17 bin yaşında olduğunu hesapladı. 

Bununla birlikte, 31 santimetre  uzunluğundaki kabuğun Fransa ile İspanya arasında yer alan Biscay Körfezi'nde nadir de olsa hala bulunabilen Charonia lampas adlı Atlantik yumuşakça türüne ait olduğu ifade edildi.