info@ellidokuz.com
Dolar Alış
:
32.5096
Dolar Satış
:
32.5682
Euro Alış
:
34.6254
Euro Satış
:
34.6878
Aranıyor, lütfen bekleyiniz...

Bilgi ve beceriler METEF te görücüye çıktı

Tekirdağ?da Mesleki ve Teknik Eğitim Fuarı (METEF) düzenlenen törenle açıldı.

Bu yıl 10 uncusu gerçekleştirilen fuarda, Tekirdağ merkez ve ilçelerindeki meslek liseli öğrencilerin yıl boyunca kendi dallarıyla ilgili olarak yaptıkları ürünler görücüye çıktı.
Mesleki ve Teknik Eğitim Fuarı nın (METEF) 10 uncusu Tekirdağ daki sahil dolgu sahada düzenlenen törenle açıldı. Tekirdağ Ticaret ve Sanayi Odası, Tekirdağ Esnaf ve Sanatkarlar Odası ve Tekirdağ Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası nın sponsorluğunda düzenlenen fuarda Tekirdağ merkez ve ilçelerinde öğrenimlerini sürdüren meslek liseli öğrencilerin eğitim süresi boyunca edindikleri bilgi ve becerilerden oluşan ürünler sergilendi.
Fuar açılışına Tekirdağ Vali Yardımcısı Halil İbrahim Acır, Tekirdağ Belediye Başkanı Adem Dalgıç, İl Jandarma Komutanı Albay Ali İnlek, Saray Kaymakamı Yaşar Karadeniz, Malkara Kaymakamı Salih Yüce, İl Genel Meclisi Başkanı Münir Karaevli, İl Milli Eğitim Müdürü Üner Dilek, Tekirdağ Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mustafa Yurdanur, Tekirdağ Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası Başkanı Şerafettin Kurt, Tekirdağ Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Yılmaz Çimen, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ile öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.
Fuarın açılış konuşmasını yapan Tekirdağ İl Milli Eğitim Müdürü Üner Dilek, mesleki ve teknik eğitimin, toplumun hedefleri ve iş çevrelerinin talepleri doğrultusunda bireylere bilgi beceri ve uygulama yeterliliği kazandıran özelliğine dikkat çekerek, Türkiye nin elindeki en önemli kaynak olarak nitelendirdiği genç ve dinamik insan gücünün, diğer ülkelerle rekabet edilebilme avantajı sağlayacak önemli bir değeri teşkil ettiğini anlattı.
Türkiye ye artı değer kazandıran genç ve dinamik nüfusun mesleki eğitimi ve istihdam edilebilirliğinin önemine işaret eden Dilek şunları söyledi: "Bilim ve teknolojideki gelişmeler tüm ülkelerde insan kaynaklarında aranılan nitelikleri etkilemektedir. Bu insan gücünü iyi kullanarak diğer ülkeler arasında rekabet edebilme imkanı vardır. AB ye giriş sürecinde toplumsal kalkınmayı gerçekleştirecek nitelikli insan gücünün yetiştirilmesinin önemi açıktır. Günümüzde vasıflı işgücü uluslararası platformda da en önemli unsun haline gelmiştir. Yoksa niteliksiz bir nüfus ile dünya rekabet yarışında başarılı olmamız mümkün değildir. Nitelik düzeyi yeterli olmayan işgücü ile küresel pazarda rekabet etmek güçtür. Başarı ve rekabet daha çok bilgi ve beceriye bağımlı hale gelmiştir. Nüfus artışı yüksek, okullaşma oranı yetersiz, dolayısıyla genel eğitimi düşük kalmış olan ülkemizde nitelikli iş gücüne olan ihtiyaç şiddetle hissedilmektedir."
Mesleki ve Teknik Eğitimin, mal ve hizmet üretimi için gerek duyulan her seviyede üretici iş gücünü yetiştirmeyi amaçladığını hatırlatan Dilek, kalkınmanın temel amaçlarından biri olarak gördüğü Mesleki eğitimin, Türkiye nin küresel pazardaki rekabet gücünün yükseltilmesine katkı sağlayacağını anlattı. Avrupa Birliği ülkeleri arasında mal ve hizmetlerin serbest dolaşımı sürecinde Türkiye deki insan gücünün Avrupa piyasalarında çalışabilmesi için orta öğrenim çağında olan gençlerin mesleki ve teknik eğitim görerek yetiştirilmeleri gerektiğine vurgu yapan Dilek, "Yaşadığımız yüzyılda tüm çalışanların, teknolojiyi anlayabilecek kadar temel becerilere sahip olmaları, ekip halinde çalışabilmeleri, değişikliklere kolayca uyum sağlayabilmeleri, bilgiyi yorumlayan, kullanan ve yeni teknolojiler üreten insan olmaları, karar verme ve problem çözebilmeleri, yazılı ve sözlü iletişim kurabilmeleri, kaliteli ürün ve hizmet üretiminde sorumluluk alabilmeleri beklenmektedir." diye konuştu. Mesleki ve teknik insan gücünün kalkınmanın itici gücü olduğunu söyleyen Dilek, temeli iyi atılmış okul ve işletme birlikteliğine vurgu yaptı.
Dilek in konuşmasından sonra, Proje Tabanlı Beceri Yarışması nda dereceye girenler ödüllendirildi. Ödül töreninin sonunda METEF e katkı sağlayan Tekirdağ Ticaret ve Sanayi Odası adına Başkanı Mustafa Yurdanur a, Tekirdağ Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası adına Başkan Şerafettin Kurt ve Tekirdağ Esnaf ve Sanatkarlar Odası adına Başkan Yılmaz Çimen e şükran plaketi sunuldu. Tören protokolü, daha sonra Mesleki ve Teknik Eğitim Fuarı nın açılış kurdelesini keserek fuarı gezdi.
Bu yıl 10 uncusu düzenlenen METEF e vatandaşların ilgisi yoğun oldu. Mesleki ve Teknik Eğitim eğitimi alan öğrencilerin becerilerini sergilediği ürünler vatandaşlar tarafından ilgiyle gezildi. Öte yandan fuar girişinde tören katılımcılarına ikram edilmek üzere hazırlanan pasta ve meşrubatları almak isteyen vatandaşlar kısa süreli izdihama neden oldu. Mesleki ve Teknik Eğitim fuarı 30 Mayıs a açık kalacak.