info@ellidokuz.com
Dolar Alış
:
32.5096
Dolar Satış
:
32.5682
Euro Alış
:
34.6254
Euro Satış
:
34.6878
Aranıyor, lütfen bekleyiniz...

Tekirdağ’daki Buğday Tohumları Dünya Pazarında

Trakya Tarım tarafından Tekirdağ’da üretilen ıslah edilmiş buğday tohumu Gürcistan’a uğurlandı.

Dünyanın çeşitli ülkelerine yerli tohum ihracatı yapan şirket, son yıllarda yaptığı ıslah çalışmaları ile Tekirdağ’ın ihracattaki pazar payını artırmak istiyor.
 
175 TON TOHUM İHRAÇ EDİLİYOR
 
Trakya Tarım tarafından Tekirdağ’da ürettiği 3 çeşit buğday tohumunun 175 tonluk ilk partisini Gürcistan’a ihracat etti. Tekirdağ’da üretilen buğdaylar daha önce de Azerbaycan, Irak, Bulgaristan, Yunanistan ve Sudan’a ihraç edilmişti. Tiflis’e gönderilen tohumlar için Trakya Tarım’ın Dumansız Sanayi Bölgesi’nde bulunan tesislerinde tören düzenlendi.
 
TÜRK VE DÜNYA ÇİFTÇİSİNE HİZMET VERİYOR
 
Buradaki törene Tekirdağ Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Zekeriya Sarıkoca, Ticaret Borsası Başkanı Osman Sarı, Trakya Tarım şirketi yönetim kurulu başkanı İlhami Özcan Aygun katıldı.
 
Şirketinin buğday ve diğer tahıllarda yaptığı ıslah çalışmalarını anlatan İlhami Özcan Aygun, “Türkiye tohumu tamamen ithalat yapar iken şimdi ihracat yapar hale geldik. Çavdar ve burçak ıslah çalışmalarımız devam ediyor. Islah ettiğimiz ürünleri Türk çiftçisi ve dünya çiftçisi ile buluşturuyoruz.” dedi.
 
ETİ’NİN YÜZDE 70’İNİ KARŞILIYOR
 
Tohumculuk alanı ile ilgili bilgi veren Aygun, “Eti ürünlerinin yüzde 70’i bizim ürettiğimiz tohumlardan yapılıyor. Eti ile çalışmalarımız devam ediyor. Geçen yıl Gürcistan’a ilk parti ihracatımızı yapmıştık. 4’er tonlardan 60 tonlara çıktık. Normal bir buğday kolayca ihraç edilebiliyor. Ama tohumda bu böyle değil. Tohum ihraç etmek biraz zor” şeklinde konuştu.
 
AZERBAYCAN’A DA İHRAÇ EDİLECEK
 
Yakında Azerbaycan’a ihraçlarının olacağını aktaran Aygun, “Kaan, Hakan ve Bisante çeşitlerimiz yurt dışında boy gösteriyor. Yakında bu çeşitlerimizden Azerbaycan’a da göndereceğiz. Bunlar bizim için gurur kaynağıdır. Tarım il müdürlüğümüze bize verdiği desteklerden dolayı teşekkür ederim” sözlerini ifade etti.
 
‘GELİŞMİŞLİĞİN GÖSTERGESİ’
 
Tarım İl Müdürü Zekeriya Sarıkoca, “İlhami beyi yeni tanıdım. Biz kendisi ile gurur duyuyoruz. Bir milletin gelişmişliği dışarıya ihraç ettiği ürünlerle belli olur. Daha önce tohumlarımızı dışarıdan alıyorduk. Bu konuda boynumuz büküktü. Ülkemizde kullanılan tohumun yüzde 40’ı artık Trakya’da üretiliyor. Bu gurur verici bir durum. Dışarıya satılması ise ayrı bir gurur kaynağı. Trakya Tarım ile ne kadar gurur duysak azdır. Bu arkadaşımızın güzel bir yatırım yapmış. İlhami beyin herzaman arkasında ve yanındayız” dedi.
 
‘TOHUM ÜRETEBİLMEK MEŞAKKATLİ BİR İŞ’
 
Ticaret Borsası Başkanı Osman Sarı, “Hakikaten gurur verici bir tablo. Buğdayın ana vatanı Türkiye. Türkiye’de 500-600 civarında tohum firması var. Sebze tohumunu İsrail’e ihraç eder hale geldik. Tohum üretebilmek meşakkatli bir iş.  Tekirdağ’ın tohum üretimi artarak devam edecek” ifadelerini kullandı.
 
Tekirdağ Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Sarıkoca, Borsa Başkanı Sarı Trakya Tarım şirketi yönetim kurulu başkanı Aygun Gürcistan’a yola çıkacak kamyona tohum çuvalını yükledi.